Business Internaţional

Fabricantii de ceasuri de lux vor produse "mai elvetiene"

04.09.2008, 19:55 26

Unii dintre cei mai mari producatori de ceasuri de lux din Elvetia considera ca ceasurile pe care le fabrica ar trebui sa fie "mai elvetiene", scrie The Wall Street Journal.
Ingrijorati de faptul ca o parte tot mai mare dintre ceasurile elvetiene sunt de fapt fabricate in afara Elvetiei, marii producatori din aceasta tara precum Rolex, Swatch Group si Compagnie Financiere Richemont, detinatoarea brandului Piaget, vor sa inaspreasca standardele care fac ca un anumit ceas sa capete apelativul de "made in Switzerland".
Insa unele dintre companiile mai mici sunt de parere ca aceasta masura este de natura sa le forteze iesirea de pe piata si considera ca pastrarea imaginii ceasurilor fabricate in Elvetia ar putea fi mult imbunatatita prin cresterea standardelor de calitate.
In conformitate cu legislatia actuala, cel putin 50% dintre componentele in miscare ale unui ceas - care includ mecanismul acestuia si alte parti-cheie precum arcurile si sistemele de fixare a orei - trebuie sa fie fabricate in Elvetia pentru ca produsul respectiv sa fie calificat drept "made in Switzerland". Insa din moment ce toate aceste componente insumeaza intre 15% si 25% din valoarea totala a unui ceas, mai putin de 10% din costurile de fabricatie ale produsului isi au originea in Elvetia.
Jucatorii din industria de profil sustin ca este nevoie de noi standarde, cerand ca cel putin 60% din valoarea totala a unui ceas sa isi aiba originea in Elvetia. In cazul ceasurilor mecanice - extrem de sofisticate si uneori dotate cu elemente fabricate manual sau cu accesorii care au nevoie de luni de zile pentru a fi finalizate - producatorii din industrie doresc chiar ca respectivul procent sa depaseasca 80% din valoare, deoarece unele ceasuri ajung sa fie vandute chiar si la pretul de un milion de franci elvetieni (910.000 de dolari) bucata.
Compania elvetiana Swatch, cunoscuta in special pentru fabricarea marcii Omega, se afla in spatele acestei initiative, fiind secondata de Rolex si Richemont. Cei trei mai producatori ocupa o pozitie dominanta in federatia industriei de ceasuri elvetiene, o asociatie puternica de pe piata de profil din care fac parte majoritatea fabricantilor din aceasta tara, presand guvernul Elvetiei sa adopte schimbarea.
Insa nu toate companiile care produc ceasuri sunt de acord cu noile masuri. Anumite firme de dimensiuni mai reduse se tem ca reglementarile mai dure le-ar putea scoate de pe piata.
"Daca masurile ar intra in vigoare, majoritatea companiilor asemanatoare cu a noastra va trebui cu siguranta sa isi mute afacerile in strainatate", afirma Ronnie Bernheim, care detine o parte din Mondaine Watch, un producator de ceasuri cu sediul in Z?rich, care fabrica aproximativ un milion de ceasuri pe an, avand in jur de 100 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO