Business Internaţional

Faceţi cunoştinţă cu "dr. Ironfist", liderul opoziţiei politice din Ucraina

Faceţi cunoştinţă cu "dr. Ironfist", liderul...

Autor: Ştefan Stan

22.12.2013, 19:03 159

Vitali Volodymyrovych Klitschko, fost campion mondial la categoria super-grea, a anunţat că renunţă la titlul WBC pentru a se concentra pe cariera politică, dorind să candideze la prezidenţialele din Ucraina în 2015.

Sute de mii de oameni au protestat în Ucraina săptămâna trecută împotriva actualului preşedinte, Viktor Ianukovici. Klitschko, care este pro-european, a fost o personalitate marcantă în proteste, remarcându-se ca un potenţial lider al opoziţiei.

WBC (Consiliul Mondial al Boxului) l-a numit “campion emeritus”, titlu care îi oferă posibilitatea să conteste direct orice nou campion, dacă vrea să reintre în ring.

“Nu-mi pot imagina o revenire pe ring. Doresc să mă axez pe politică. Simt că oamenii au nevoie de mine”, a declarat campionul, în vârstă de 42 de ani.

Vitali Volodymyrovych Klitschko, născut la 19 iulie 1971, este un fost boxer profesionist şi fost deţinător al titlului de campion la categoria grea WBC.

Vitali are un palmares impresionant de 47 de partide de box, soldate cu 45 de victorii, dintre care 41 prin knock-out. Klitschko este şi primul campion de box care să aibă un doctorat în ştiinţa sportului.

Atât realizările pe plan profesional în box, cât şi studiile de doctorat finalizate i-au adus lui Klitschko titulatura “Dr. Ironfist”.

În 1996, Klitschko a absolvit Institutul Pedagogic Pereyaslav-Khmelnytsky şi a fost acceptat la un program de studiu de după absolvire. Pe 29 februarie 2000, şi-a prezentat teza de doctorat pe tema “talent şi patronaj în sport”, în urma căreia i-a fost acordat titlul de doctor în ştiinţa sporturilor.

Ambiţiile politice ale lui Klitschko au început odată cu retragerea sa din boxul profesionist, în 2005.

În timpul Revoluţiei Portocalii, Vitali l-a susţinut în mod deschis pe Viktor Iuscenko. În 2005, după ce opoziţia a câştigat alegerile, Klitschko a fost numit consilier al lui Iuscenko.

A candidat pentru primăria Kievului în 2006, însă a pierdut alegerile în faţa lui Oleksandr Omelchenko. În 2008, Vitali a candidat din nou şi a obţinut 18% din voturile rezidenţilor Kievului. Klitschko a fost numit în 2008 şi în delegaţia Ucraineană la Congresul Consiliului European.

În 2010, Klitschko a devenit liderul partidului din opoziţie UDAR (Alianţa Democratică Uncraineană pentru Reformă), o organizaţie pro-europeană.

Klitschko a intrat în Parlamentul Ucrainei în 2012, după ce partidul său UDAR a câştigat în alegeri 40 de locuri în plen.

În timpul protestelor din Ucraina din ultimele săptămâni, Klitschko a fost una dintre personalităţile dominante, manifestându-şi în mod public orientarea pro-europeană.

Pe 24 octombrie 2013, Klitschko a anunţat că va candida la prezindeţialele din 2015 din Ucraina.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO