Business Internaţional

Fata nevazuta a celui mai mare asigurator din lume: luptele interne pentru putere

Fata nevazuta a celui mai mare asigurator din lume: luptele interne pentru putere

Maurice Greenberg, fostul CEO al AIG, a reusit sa faca din asiguratorul american un gigant cu o valoare de piata de peste 100 de miliarde de dolari

11.02.2008, 19:54 15

Cand Martin Sullivan, in varsta de 53 de ani, a preluat conducerea celei mai mari companii de asigurari a lumii, AIG, cu trei ani in urma, compania era subiectul mai multor anchete, scrie International Herald Tribune. In timpul primelor 18 luni de mandat, rezultatele AIG au fost afectate in mod succesiv de trei uragane si un cutremur in regiunea de sud a Asiei. A urmat apoi un dezastru la fel de costisitor, desi unul de origine umana: criza sectorului creditelor ipotecare subprime.
In ciuda tuturor acestor evenimente, cea mai dificila experienta a lui Sullivan a fost cea de a trece peste provocarile predecesorului sau, Maurice Greenberg. Greenberg, in varsta de 82 de ani, cunoscut drept Hank, este considerat drept un vizionar care a reusit prin propriile forte sa transforme AIG in gigantul care este astazi inainte de a parasi compania in urma anchetelor de stat si federale.
Mult timp mentor al lui Sullivan, Greenberg este acum adversarul sau in ceea ce insiderii AIG descriu drept un razboi de proportii aproape epice.
Actualul si fostul CEO al AIG s-au implicat in procese, s-au angajat intr-o competitie dura in diverse specialitati din domeniul asigurarilor si intr-o cursa pentru pozitii si influenta in Asia, locul de origine al AIG si cea mai importanta piata a companiei din punctul de vedere al cresterii. Compania, cu operatiuni in 130 de tari, a fost creata in Shanghai in 1919 de catre Cornelius Vander Starr.
Greenberg a pus la indoiala in mod public abilitatile manageriale ale succesorului sau, verva sa antreprenoriala, diplomele sale si chiar nationalitatea sa. In ceea ce-l priveste pe Sullivan, acesta inca face referire la predecesorul sau cu respect, numindu-l "Domnul Greenberg", incercand sa abordeze insultele acestuia cu stoicism si cateodata cu sarcasm.
Lucrurile nu au stat asa dintotdeauna. Candva, Greenberg a avut o parere atat de buna despre Sullivan, incat l-a desemnat drept succesorul sau. Totusi, sperantele AIG privitoare la o tranzitie fara probleme au fost spulberate pe 15 martie 2005, cand boardul companiei l-a demis pe Greenberg, pe fondul acuzatiilor de frauda contabila, si l-a inlocuit cu Sullivan.
"Timpul va arata daca stilul meu este unul corect. Sunt o persoana diferita de Greenberg, stilurile noastre de management sunt complet diferite", a declarat Sullivan.
Sub conducerea lui Sullivan, AIG a platit 1,6 miliarde de dolari pentru a scapa de acuzatiile aduse de autoritatile de stat si federale americane si a predat documente dupa documente guvernului pentru a inlesni anchetele privitoare la Greenberg si alti fosti directori AIG. Sullivan a demis mai multi directori AIG pentru refuzul acestora de a coopera. Dupa descoperirea a numeroase "erori contabile", compania si-a revizuit rezultatele financiare incepand cu anul 2000, reducand profiturile raportate anterior cu aproximativ 3,9 miliarde de dolari, adica 10%.
AIG si-a revenit in 2006, primul an intreg de mandat pentru Sullivan, inregistrand un profit net record de 14,05 miliarde de dolari, in crestere cu 34% fata de anul anterior, pe fondul unei cresteri modeste, de 4%, a veniturilor, pana la 113 miliarde de dolari. Compania a avut insa un trimestru trei slab in 2007, profitul brut scazand cu aproape 23%. Rezultatele au fost afectate de o pierdere de 352 milioane de dolari legata de o operatiune de reducere a valorii contabile a activelor legate de sectorul subprime.
Desi au atins valori record la mijlocul anului trecut, actiunile companiei au scazut odata cu piata in ultimele luni. Avand in vedere aceste performante, analistii, inclusiv sustinatorii lui Sullivan, considera ca atat el, cat si compania nu au atins punctul maxim al evolutiei. "Sunt convins ca Martin Sullivan va fi un CEO extraordinar, dar aceasta este o companie mare, complicata, si sunt multe de facut", a declarat Robert Willumstad, fost director in cadrul Citigroup, care a devenit presedinte al AIG in toamna anului 2006.
Chiar daca Sullivan ia in ras insultele lui Greenberg, el trebuie sa ia in serios amenintarea pe care o reprezinta atitudinea predecesorului sau in ceea ce priveste siguranta pozitiei sale. Greenberg controleaza 11,8% din actiunile AIG, mult mai mult decat Fidelity Investments, AllianceBernstein Investments sau orice alt actionar.
Conform speculatiilor care circulau in randul fostilor colegi ai lui Greenberg, "alternativele strategice" avute in vedere de Greenberg in ceea ce priveste cresterea valorii actiunilor sale includ eforturi de indepartare a lui Sullivan si a anumitor directori. Insa autoritatile newyorkeze din sectorul asigurarilor au anuntat tabara lui Greenberg ca trebuie sa obtina aprobarea lor inainte de a incerca sa preia controlul asupra unui asigurator. In cele din urma, Greenberg s-a retras.
Astfel de actiuni l-au pus pe Sullivan in garda, mai ales ca nu se bucura de protectia unui pret al actiunilor in crestere constanta, crestere ce i-a adus lui Greenberg o multime de admiratori.
Intr-adevar, Sullivan mai are mult pana sa castige o reputatie de genul celei de care se bucura Greenberg. El este inca respectat pe Wall Street si in cadrul AIG. In cei 37 de ani ca sef al AIG, Greenberg i-a imbogatit pe multi dintre sustinatorii sai si investitori prin majorarea de 129 de ori a valorii de piata a AIG. Totusi, niciun actionar important sau analist nu i-a luat in mod deschis partea lui Greenberg impotriva succesorului sau. Analistii spun ca Sullivan nu a condus compania destul de mult timp pentru a fi facut responsabil pentru problemele AIG.
Sullivan are un admirator in persoana lui Eliot Spitzer, guvernatorul New Yorkului. In primele saptamani ale mandatului sau, Sullivan a promis oficialilor din asigurari din New York si alte state ca AIG isi va imbunatati relatiile cu ei.
Sullivan, fiul unui muncitor in fabrica, s-a alaturat AIG in 1970 lucrand ca functionar. El a avansat si s-a mutat la New York in 1996. Cand Sullivan a devenit COO (director de operatiuni) in 2002, a devenit clar ca el va fi succesorul lui Greenberg.
Intr-o zi din februarie 2005, dupa cum isi aminteste Sullivan, Greenberg l-a chemat in biroul sau si i-a dat fericita veste. Momentul nu a fost insa foarte placut. "Pur si simplu mi-a dat vestea pe un ton foarte scazut, m-am intors la birou si am continuat sa lucrez", a povestit Sullivan.
Nu este sigur ca Greenberg ar fi renuntat vreodata in mod voluntar la putere. Chiar si in conditiile in care AIG se apropia de 100 de miliarde de dolari ca venituri anuale, Greenberg isi mentinea dominatia asupra companiei, insiderii glumind ca initialele companiei vin de la "All Is Greenberg" (Totul este al lui Greenberg).
"Oamenii se temeau de forta personalitatii lui Hank", a spus un insider. "Intra in conflict cu oamenii si castiga de atatea ori, incat se considera omnipotent."
Desi Greenberg se opunea in mod deschis oricarei schimbari, el a cedat in fata presiunilor venite din partea investitorilor si directorilor AIG, cazand in cele din urma de acord cu un plan de succesiune.
Sullivan era pe placul directorilor AIG, insa era inlocuirea unui CEO demis cu succesorul desemnat de el cea mai buna solutie? Prin decizia de a ramane cu Sullivan, boardul a pus accent pe continuitate in momente de criza.
Greenberg a parasit AIG cu o mai mare capacitate de a-si lua revansa decat un CEO tipic.
Sub anumite aspecte, AIG este acum o companie foarte diferita de cea mostenita de Sullivan. Colegii spun ca stilul de management al lui Sullivan a creat o atmosfera mult mai destinsa in cadrul companiei, de colegialitate. Aceasta companie candva rezervata, este acum mult mai directa in relatiile cu autoritatile si investitorii.
Intrebarea care il preocupa acum pe Sullivan este daca poate accelera expansiunea AIG dincolo de cresterea modesta a profitului net inregistrata in primele noua luni ale anului trecut.
Un numar tot mai mare de investitori si analisti spun ca AIG ar trebui sa vanda unele din diviziile din afara sectorului de asigurari create de Greenberg catre sfarsitul mandatului sau. Recent, Sullivan a inceput sa discute pe marginea unor posibile schimbari de strategie cu boardul sau, care nu se grabeste sa modifice cursul AIG.
Renuntarea la o divizie sau doua i-ar putea multumi pe unii investitori, insa cu riscul de a-l irita si mai mult pe Greenberg, care urmareste sa se razbune sub orice forma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO