Business Internaţional

Fed nu majoreaza dobanda din cauza economiei slabite

25.02.2010, 23:04 18

Ratele dobanzii de politica fiscala nu vor fi majorate preacurand pentru ca redresarea economiei americane este inca fragila,a declarat Ben Bernanke, presedintele bancii centrale americane(Fed), scrie The Wall Street Journal.

Conform presedintelui Fed, ratele dobanzii pe termen scurt,apropiate acum de zero, vor ramane probabil la acest nivel pentruinca cel putin cateva luni.

Bernanke a evidentiat temerile legate de ceea ce acesta a numit"redresarea incipienta" a economiei, proces marcat de un nivelridicat al somajului, piete imobiliare instabile, creditare scazutasi mari deficite bugetare. Atata timp cat ritmul redresarii nu seva accelera, rata de referinta a dobanzii se va mentine aproape dezero.

"Economia inca are nevoie de sprijin pentru a se redresa", adeclarat Bernanke. Investitorii s-au simtit incurajati de tonuladoptat de Bernanke.

"Declaratiile presedintelui Bernanke arata in mod clar ca ciclulinaspririi creditarii va incepe mai tarziu decat credeam, poate numai devreme de inceputul anului 2011", a declarat Harm Bandholz,economist in cadrul UniCredit Bank.

Banca centrala a pus in aceasta luna capat programelor decreditare de urgenta prin care bancile de investitii beneficiau decreditare directa. Saptamana trecuta, Fed a majorat de asemeneadobanda perceputa pentru creditele de urgenta acordatebancilor.

In plus, presedintele Fed si-a reiterat intentia de a suspendaachizitiile de titluri bazate pe ipoteci pana la sfarsitul luniimartie, achizitii menite sa impinga in jos ratele creditelor sicare vor avea efecte pozitive pe termen lung, conform luiBernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO