Business Internaţional

Fed va reduce dobanda la 0% daca situatia economica o va cere

30.10.2008, 17:34 9

Fed a redus rata de politica monetara cu jumatate de procent, la 1%, a doua scadere semnificativa operata in ultima luna, intr-o incercare a strategilor de a rezista in fata atacurilor a ceea ce ar putea fi cea mai puternica criza economica din ultimele decenii, scrie International Herald Tribune.

Strategii afirma ca "riscurile ca avansul economic sa nu se ridice la niveluri multumitoare persista", chiar si dupa ce rata dobanzii pentru creditele bancare overnight a fost stabilita la 1%, aproape de nivelurile record din 2003 si 2004, cand Fed incerca sa anime cresterea ce fusese afectata de criza dot com. Banca centrala a lasat sa se inteleaga ca este posibil ca nivelul actual sa nu fie plafonul inferior la care ar putea fi stabilita rata nominala.
Ben Bernanke, presedintele Fed, a semnalat ca este pregatit sa reduca rata de referinta pana la un nivel record in conditiile in care banca centrala nu reuseste sa se opuna adancirii crizei economice.
"Suntem deplin pregatiti pentru noi reduceri ale ratei dobanzii sau orice alte masuri ce ar putea ajuta economia", a afirmat Allen Sinai, economist-sef al Decision Economics din New York. "Aceasta directie aduce cu sine o noua reducere de 0,5% in decembrie, daca economia nu prezinta perspective imbucuratoare."
Modul de actiune al lui Bernanke indica faptul ca este pregatit sa reduca rata de referinta la zero la suta daca va fi necesar.
Bernanke era guvernatorul-sef al Fed insarcinat cu cercetarea instrumentelor monetare netraditionale in perioada 2002 - 2004, ultima perioada cand banca centrala a redus tinta la 1%.
Daca procesul de creditare nu va cunoaste ameliorari ale starii sale "de sanatate", banca centrala este probabil sa opereze o noua reducere de jumatate de punct, este de parere fostul guvernator al Fed Lyle Gramley.
In conditiile in care criza ce a izbucnit pe piata ipotecara contagiaza intreaga economie, strategii isi dubleaza eforturile pentru a stavili pagubele. Fed a anuntat ca economia si-a pierdut "stralucirea" pe aproape toate fronturile, consumul, investitiile in afaceri, pietele financiare si exporturile fiind cele mai afectate. Banca centrala a mai recunoscut ca pentru moment inflatia nu reprezinta o preocupare.
In pofida actiunilor intreprinse de Fed, administratia Bush pune in balanta si posibilitatea aplicarii unui plan menit sa trateze epidemia de prescrieri ipotecare de pe piata imobiliara americana.
Desi nu sunt stabilite detaliile, se asteapta ca planul sa implice garantarea de catre guvern a trei milioane de ipoteci ai caror proprietari se afla in situatia de a fi evacuati, un pas ce ar putea costa contribuabilii zeci de miliarde de dolari, conform unor surse apropiate.
Nici actiunile Fed, nici posibilitatea unei garantari a ipotecilor de catre stat nu au fost suficiente pentru a alina preocuparile de pe pietele financiare conform carora economia este din ce in ce mai afectata de criza.
Reducerea intreprinsa de Fed a atras dupa sine actiuni similare din partea Norvegiei, Taiwan-ului, Chinei si Coreii de Sud.
Toate aceste masuri vizau imbunatatirea conditiilor de pe piata de credit si ameliorarea cresterii economice.
 
 
Dobanda 0%, un scenariu posibil
Rate ale dobanzii de 0%. Suna mai degraba a promotie la masinile produse de General Motors pentru a atrage cumparatori. In momentul de fata Fed nu este departe de aceasta valoare, in conditiile in care dobanda a ajuns la 1%. In practica insa, rata fondurilor federale fluctueaza usor in jurul tintei sale, in conditiile in care Fed desfasoara operatiuni pe pietele de capital. Din cauza faptului ca bancile si institutiile financiare au fost atat de reticente in a acorda credite in ultima luna, rata impusa de Fed s-a situat undeva sub valoarea de 1% in ultimele doua saptamani, la inceputul saptamanii fiind in medie de doar 0,67%. Un numar din ce in ce mai mare de analisti prevad ca, in conditiile in care economia este atat de slabita, Fed va fi nevoita sa reduca tinta oficiala la 0% daca doreste sa scoata economia din starea de letargie in care a intrat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO