Business Internaţional

FedEx livreaza expres 14.000 de angajati... in strada!

04.06.2003, 00:00 45



FedEx, cea mai mare companie de curierat rapid, a anuntat ca intentioneaza sa disponibilizeze pana la 14.000 de angajati, adica 12% din forta de munca, din divizia sa principala din Statele Unite, pentru a economisi pana la 190 milioane de dolari anual.



Compania americana a anuntat ca va constitui provizioane brute pentru compensari salariale si de pensionare in valoare de 230-290 milioane dolari, la cea mai mare divizie operationala a sa, FedEx Express, deoarece cresterea costurilor de pensionare si de sanatate afecteaza negativ profitul total.



Purtatorul de cuvant al FedEx, Shirlee Clark, spune ca este putin probabil ca cei 14.000 de angajati care vor fi disponibilizati sa opteze pentru pensionare prematura, ceea ce inseamna ca de fapt numarul reducerilor de state de plata va fi mai mic. Un alt oficial din partea FedEx a precizat ca vor fi oferite pachetele de pensionare voluntara unui procent de 12% din cei 116.000 de angajati ai companiei. Nu vor putea opta pentru pensionare curierii, pilotii si cei care se ocupa de relatiile cu clientii.



FedEx a mai spus ca probabil nu va realiza previziunile analistilor referitoare la profitul acestui trimestru si al anului financiar 2004, din cauza "cresterilor semnificative" ale costurilor legate de pensii si asigurari de sanatate. Compania spera ca de la inceputul anului fiscal 2005, sa economiseasca 190 milioane dolari anual, ca urmare a implementarii programelor de pensionare prematura si disponibilizare.



Concedierile reprezinta "o noua etapa in procesul continuu de reducere a structurii costurilor asumat de companie, care este menit sa creasca competitivitatea, sa sprijine angajatii (ramasi) si sa stimuleze cursul bursier, a declarat intr-un comunicat directorul executiv Fed Ex, David Bronczek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO