Business Internaţional

Fiat se bazează pe Chrysler pentru a recupera pierderile din Europa

Fiat se bazează pe Chrysler pentru a recupera pierderile...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

01.08.2012, 20:09 518

După ce a fost salvat de la faliment în 2009 de constructorul italian de autovehicule Fiat, producătorul auto american Chrysler îşi sprijină acum finananciar acţionarul majoritar, scrie Wall Street Journal.

“Este foarte puţin probabil ca piaţa europeană să-şi revină anul acesta. Piaţa din Europa se află în al cincilea an consecutiv de declin, în timp ce în Italia am coborât la cote la care n-am mai ajuns din anii ’70”, a afirmat directorul executiv al celor două companii, Sergio Marchionne, adăugând că este clar că rolurile s-au schimbat şi că Chrysler este acum motorul financiar al grupului.

Fiat, care a investit tehnologie şi bani în grupul american aflat în pragul falimentului, are nevoie acum de vânzările mari şi de profitul Chrysler pentru a contracara pierderile.

Iar acestă situaţie ar putea dura ceva timp deoarece vânzările auto în Statele Unite sunt pe cale să ajungă la 14 milioane de autovehicule noi anul acesta, comparativ cu 12,7 milioane de autovehicule noi vândute anul trecut.

Fiat a reuşit să înregistreze un profit de 103 milioane de euro datorită performanţelor Chrysler din al doilea trimestru în America de Nord. Fără vânzările companiei americane, Ford ar fi raportat pierderi de 246 milioane de euro din cauza crizei acute din industria auto din Europa.

Veniturile, excluzându-le pe cele ale Chrysler, au scăzut cu 7.5%, la 9.2 milioane euro. “Nu am veşti proaste de dat” despre Chrysler, a mai spus Marchionne. “Ne îndreptăm puternic către cea de-a doua parte a anului”.

Chrysler a raportat pentru al doilea trimestru un profit de 436 milioane dolari (354 milioane euro), comparativ cu pierderea de 370 milioane de dolari de anul trecut cauzată de faptul că grupul a restituit împrumutul dat de guvernul Statelor Unite şi al Canadei. În primul trimestru, grupul american a raportat un profit de 473 milioane de dolari.

Prima maşină produsă împreună, modelul Dodge Dart 2013, este acum prezent în showroom-urile din Statele Unite şi se aşteaptă ca vânzările ei să fie hotărâtoare pentru rezultatele financiare din a doua parte a anului. Maşina din clasa compactă este construită pe platforma Fiat şi are un consum de 5,7 litri la 100 km.

Audi, care face parte din grupul Volkswagen, a mărit prognoza pentru vânzările din Statele Unite şi a minimalizat îngrijorările privind presiunea preţurilor din China. Profitul a crescut cu 16%, la 25 miliarde de euro.

Compania japoneză Honda au raportat un profit de 1,68 miliarde dolari, de patru ori mai mare comparativ cu anul trecut. Vânzările au crescut cu 42%, la 2.436 miliarde yeni (25,3 miliarde de euro).

Compania americană producătoare de anvelope Goodyear şi-au dublat profitul în cel de-al dolea trimestru, la 92 milioane de dolari, în condiţiile în care rezultatele record ale unităţilor din America de Nord au contrabalansat vânzările slabe din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO