Business Internaţional

FIFA a fost dată în judecată de un muncitor de la şantierul pentru Cupa Mondială din Qatar 2022

FIFA a fost dată în judecată de un muncitor de la...

Autor: Mediafax

10.10.2016, 19:10 340

Procesul a fost lansat în Zurich, cu sprijinul celui mai mare sindicat al muncitorilor din Olanda. FIFA este somată să oblige Qatar-ul să adopte "standarde minime de lucru" pentru migranţii care contribuie la pregătirea acestui turneu final, inclusiv dreptul să renunţe la locul de muncă sau să părăsească ţara.

Nadim Shariful Alam, în vârstă de 21 de ani, cere daune în valoare de 11,500 de dolari pentru nerespectarea unui contract pentru care el a achitat 4,000 de dolari unei companii de recrutări.

În documentul înaintat instanţei, se arată că paşaportul tânărului din Bangladeş a fost reţinut de către autorităţile din Qatar la intrarea în ţară. Ulterior, Nadim Shariful Alam a fost obligat să lucreze timp de 18 luni în condiţii improprii. Tânarul căra materiale de construcţii şi era nevoit să plătească pentru mâncarea de la cantina şantierului. În cele din urmă, Alam a fost concediat şi deportat, câştigând mai puţin decât comisionul plătit companiei de recrutări.

Statul din Golf a fost acuzat în trecut de rele tratamente aplicate muncitorilor străini, de către organizaţii precum Amnesty International şi Organizaţia Internaţională a Muncitorilor, notează Reuters.

Deocamdată, reprezentanţii FIFA şi ai guvernului din Qatar nu au emis niciun răspuns cu privire la acest caz. Federaţia Olandeză a Sindicatelor (FNV) a precizat că FIFA ar trebui să-şi asume răspunderea, întrucât are puterea de a accepta sau refuza contracte cu firmele de construcţie din statele organizatoare.

"Vor permite în Qatar consumul de bere şi alte băuturi alcoolice pe durata Cupei Mondiale. Vă imaginaţi asta într-o ţară musulmană. Cât de greu ar fi pentru FIFA să spună că toate companiile care nu plătesc angajaţii în mod adecvat, care forţează oamenii să rămână în ţară, vor primi amenzi drastice?", a declarat Liesbeth Zegveld, avocatul sindicatului olandez, citat de Reuters. Consumul de alcool în spaţii publice este interzis în Qatar, dar va fi permis în zonele destinate suporterilor pe durata turneului final.

Qatar, o ţară care se bazează pe resursele de petrol şi gaze naturale, a aprobat un proiect în valoare de 200 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea infrastructurii înaintea Cupei Mondiale din 2022. Au fost recrutaţi sute de mii de muncitori din ţări precum India, Nepal sau Bangladeş. Lucrătorii străini au depăşit forţa de muncă locală într-un raport de aproximativ 20 la 1 şi pot fi deportaţi sau încarceraţi dacă aderă la sindicate sau organizează proteste în Qatar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO