Business Internaţional

Finlanda deschide piata muncii pentru est-europeni

16.11.2005, 19:06 30

Finlanda ia in considerare deschiderea pietei muncii noilor state membre ale Uniunii Europene. Ea opteaza pentru inlaturarea restrictiilor curente existente, relateaza EUObserver.

Conform postului de radio finlandez Yle Radio Suomi, Helsinki va decide, cel mai probabil, sa puna capat perioadei de tranzitie din ultimii trei ani, permitand cetatenilor din opt state ale Europei Centrale si de Est sa lucreze in Finlanda fara vreo autorizatie speciala.

Decizia a fost sustinuta atat de primul-ministru finlandez, Matti Vanhanen, cat si de ministrul muncii, Tarja Filatov. In opinia presei poloneze, Finlanda avea nevoie de aceasta schimbare pentru a respecta una dintre libertatile fundamentale sprijinite si promovate de blocul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Pana in acest moment, numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia

si-au deschis, in totalitate, granitele tarii cetatenilor tarilor foste-comuniste din cadrul Uniunii Europene, in ceea ce priveste piata muncii.

Alte membre "mai vechi" ale UE au adoptat o perioada de tranzitie de doi ani in care nu au permis cetatenilor tarilor din Europa de Est sa lucreze in interiorul granitelor lor. Aceste state urmeaza sa anunte, la sfarsitul lunii mai a anului viitor daca vor inlatura restrictiile respective de pe piata muncii.

In afara Finlandei, si Spania ar putea inlatura restrictiile adresate cetatenilor din tarile foste-sovietice. Oficialii spanioli au precizat ca decizia respectiva va fi luata in conformitate cu pozitia adoptata de tarile membre mai vechi ale UE in privinta liberalizarii pietei muncii.

Pe de alta parte, Germania si Austria au confirmat, recent, faptul ca intentioneaza sa prelungeasca perioada de tranzitie de pe piata muncii.

Comisia Europeana urmeaza sa publice, in luna ianuarie a anului viitor, raportul de evaluare a impactului liberalizarii pietei muncii din statele membre mai vechi ale Uniunii Europene.

Raportul va cere, cel mai probabil, si celorlalte state membre sa inlature restrictiile pentru cetatenii Europei Centrale si de Est. alina.vasilca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO