Business Internaţional

Firmele germane, pesimiste in privinta Cupei Mondiale

06.01.2006, 20:05 10

Companiile germane sunt in general pesimiste in legatura cu castigurile pe care le-ar putea obtine de pe urma gazduirii de catre Germania in vara acestui an a Cupei Mondiale la fotbal, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare IW.

Doar 5% din companiile vest-germane si numai 1,7% din cele est-germane considera ca turneul le-ar putea aduce castiguri considerabile. Dintre cele 1.800 de firme chestionate, 71% sunt de parere ca evenimentul nu va avea nici o influenta asupra economiei.

Printre avantajele pe care Cupa Mondiala le-ar putea avea, potrivit economistilor, se numara dezvoltarea sectorului de constructii, cresterea consumului cetatenilor germani si a sumelor cheltuite de aproximativ un milion de suporteri straini care vor vizita Germania pe parcursul competitiei.

Analistii IW considera insa ca pana in acest moment au fost finalizate cele mai multe investitii, si ca, desi germanii ar putea cumpara mai multe articole sportive, isi vor reduce consumul in alte domenii. De asemenea, institutul estimeaza ca impactul sumelor provenite de la fanii straini va fi neglijabil.

Unul dintre argumentele prezentate de catre IW este exemplul celorlalte state care au organizat Cupa Mondiala.

Astfel, IW arata ca in 2002 economiile statelor coorganizatoare Coreea de Sud si Japonia au avut tendinte diferite. In timp ce avansul economic al Coreei de Sud a fost de 7%, Japonia a consemnat o scadere de 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO