Business Internaţional

Fiul lui Murdoch a ajuns sef la BskyB

05.11.2003, 00:00 19

In ciuda opozitiei aratata de investitori, BskyB (British Sky Broadcasting) Group a anuntat la inceputul acestei saptamani ca l-a numit in functia de director executiv pe James Murdoch, fiul in varsta de 30 de ani al mogulului media Rupert Murdoch.
Ieri, consiliul de conducere al BskyB l-a inlocuit oficial pe fostul director Tony Ball, care si-a anuntat retragerea in luna septembrie. Corporatia lui Rupert Murdoch, News Corp, detine un pachet de 35,4% din actiunile BskyB, iar magnatul media este si presedinte al broadcasterului britanic. Din acest motiv, unii actionari s-au opus numirii lui James Murdoch in functia de director executiv, temandu-se ca aceasta manevra ar periclita independenta grupului. Saptamana trecuta, Asociation of British Insurers, care detine aproape un sfert din actiunile BskyB, si-a exprimat ingrijorarea referitor la modul in care decurge aceasta numire, si la rolul directorilor ne-executivi in acest proces.
Pentru a raspunde acestor obiectii cu o aparenta concesie, consiliul BskyB l-a numit pe lordul Jacob Rothschild in functia de vicepresedinte ne-executiv, si a anuntat numirea unui alt director independent in viitorul apropiat. Lordul Rothschild face parte din celebra familie de bancheri Rothschild si este presedintele RIT Capital Partners si Five Arrows.Incepand cu 1999, James Murdoch a condus serviciul asiatic de televiziune cu plata din cadrul News Corp, Star TV, care a inregistrat primul sau profit anul trecut. Mostenitorul preferat al imperiului lui Murdoch, care include printre altele New York Post si 20th Century Fox pare sa fie insa fratele sau mai mare, Lachlan, in varsta de 32 de ani.
Numirea lui James Murdoch in fruntea BskyB vine intr-o perioada in care investitorii institutionali britanici incep sa-si impuna parerile referitoare la conducerea companiei. Luna trecuta, impotrivirea actionarilor a fortat broadcasterii Granada si Carlton Communications sa renunte la varianta numirii lui Michael Green la conducerea ITV, noua companie formata prin fuziunea acestora. Investitorii BskyB vor mai avea ocazia sa isi formuleze obiectiile in cadrul adunarii generale anuale de pe 14 noiembrie."Este un privilegiu sa mi se ofere ocazia sa joc un rol in viitorul acestei companii", a declarat Murdoch la scurt timp dupa numirea sa. "Mai ales, sunt incantat sa lucrez cu oamenii care au asigurat succesul grupului Sky", a spus James Murdoch. In prezent, BskyB are aproape 7 milioane de abonati, fiind un serviciu platit, si detine drepturile exclusive de difuzare a meciurilor live disputate in cadrul Premier League.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO