Business Internaţional

Fluctuatiile de pe piata muncii contribuie la criza imobiliara din SUA

Fluctuatiile de pe piata muncii contribuie la criza imobiliara din SUA

Criza imobiliara s-ar putea agrava in urmatoarele luni daca ritmul de crestere a ratei somajului se mentine constant

25.06.2008, 14:00 20

Potrivit ultimului raport anual pe 2008 al Universitatii Harvard, piata locuintelor, aflata in declin in Statele Unite, este puternic afectata de fluctuatiile inregistrate pe piata americana a muncii.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard au ajuns la concluzia ca piata de locuinte din Statele Unite, domeniu in care se inregistreaza o tendinta acuta de scadere a vanzarilor, este influentata destul de mult de fluctuatiile mari de pe piata muncii cu care se confrunta aceasta tara.
Printre factorii care produc efectele negative cele mai importante in ceea ce priveste vanzarile de imobile se numara, in special, schimbarile dese ale locului de munca, dar si cresterea somajului, afirma MarketWatch.
Potrivit celor de la Harvard, scaderea vanzarilor de locuinte inregistrata pe piata imobiliara americana, desi considerata cea mai grava din ultima generatie, nu a atins inca cel mai inalt prag. Criza imobiliara s-ar putea agrava in urmatoarele luni daca ritmul de crestere a ratei somajului se mentine constant, afirma Nicolas P. Retsinas, director al Joint Center for Housing Studies de la Universitatea Harvard. Acesta si-a exprimat parerea intr-un interviu telefonic, sustinand ca somajul ar putea reprezenta unul dintre factorii decisivi care sa agraveze criza.
Pietele americane se confrunta cu probleme atat in ceea ce priveste constructia de locuinte noi, cat si vanzarea de imobile nou construite sau imobile care nu se afla la primul proprietar, potrivit studiului universitatii. Cercetatorii de la Harvard au afirmat ca numarul constructiilor si vanzarilor imobiliare inregistrat se situeaza la cel mai mic nivel de la al Doilea Razboi Mondial pana in prezent.
De asemenea, preturile locuintelor au scazut foarte mult, iar numarul celor care nu isi mai pot plati ipoteca a atins un nivel record, care nu s-a mai inregistrat din anii '60 sau '70. Retsinas, directorul Centrului de la Harvard, afirma ca aceasta criza "este una dintre cele mai severe pe care le-am vazut."
Cercetarile au aratat ca pretul dividendelor, ajustat in functie de rata inflatiei, a scazut cu 6,5%, la 9,6 miliarde de dolari in 2007.
Se pare ca atat preturile mici de vanzare a locuintelor, cat si o incetinire in acordarea de dividende au facut ca cheltuieile consumatorilor sa scada cu 0,5%, pana la 1%, in timp ce cresterea economica totala a cunoscut o scadere cu aproximativ 0,3%.
Raportul mai sustine ca, in perioada 2003 - 2005, preturile locuintelor au depasit foarte mult veniturile, astfel ca in 2006 numarul de chiriasi sau de proprietari de imobile care plateau mai mult de jumatate din veniturile proprii pe chirie si pe intretinerea casei crescuse la 17,7 milioane, adica 15,8% din total.
In prezent, creditorii cer garantii si impun rate mult mai mari la credite, astfel ca foarte multi din posibilii cumparatori pierd sansa de a detine o casa proprie, chiar daca preturile au mai scazut.
O dovada a crizei care se prelungeste poate fi observata pe piata creditelor, aflata in continua schimbare. Imprumuturile acordate in conditii mai usoare au scazut cu 3,1% in ultimele trei luni ale lui 2007, de la 20% din totalul de credite, in 2005 si 2006. Creditele pentru nevoi personale si pentru plati au scazut cu 10,7% in 2007, de la 19,3% din totalul de credite acordate in 2006.
Acestea sunt doar unele dintre consecintele crizei de pe piata de locuinte din SUA. Cert este ca, pentru ca piata imobiliara din aceasta tara sa se stabilizeze este necesar ca numarul de case scoase la vanzare sa scada, este de parere Retsinas.
Din pacate insa, numarul de imobile de vanzare este in continuare destul de ridicat, desi constructiile de noi locuinte au fost mult reduse.
Potrivit raportului centrului de la Harvard pe care il conduce Retsinas, rata proprietarilor de locuinte care nu reusesc sa isi vanda imobilele a crescut cu 2,8% in ultimele trei luni ale lui 2007, in timp ce numarul imobilelor nelocuite a crescut cu mai mult de 600.000. La sfarsitul anului trecut raportul estimeaza ca pe piata americana exista un surplus de aproximativ 800.000 de locuinte libere de vanzare - echivalentul a 1% din stocul total de imobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO