Business Internaţional

FMI intinde o mana de ajutor tarilor emergente

12.10.2008, 18:29 16

Fondul Monetar Intrenational (FMI) va crea un program de creditare de urgenta prin intermediul caruia intentioneaza sa acorde finantare in valoare de sute de miliarde de dolari economiilor emergente.

Si asta in conditiile in care amplificarea crizei financiare risca sa afecteze o serie de tari care pana acum au incercat sa se indeparteze singure de ajutorul venit din partea fondului, scrie Bloomberg.
Miscarea a fost anuntata de directorul institutiei, Dominique Strauss-Kahn, care a mentionat ca prin activarea acestui program pietele emergente ar putea beneficia de un volum record de lichiditati.
Actiunea FMI vine dupa ce costurile de garantare a obligatiunilor emise de o serie de tari emergente au urcat brusc, iar state precum Brazilia, Mexic si Peru au fost nevoite sa vanda masiv dolari pentru a-si sustine monedele nationale.
Actualele turbulente financiare ar putea readuce FMI in centrul economiei mondiale, dupa un declin inregistrat de rolul de creditor al institutiei in ultima vreme.
Cererile pentru obtinerea de ajutor din partea FMI au coborat drastic in ultimii ani, in conditiile in care explozia pietelor bursiere si majorarea preturilor materiilor prime au permis multor economii emergente sa se autofinanteze si sa-si construiasca prin mijloace proprii rezerve valutare.
"FMI a fost perceput din ce in ce mai puternic, in ultimul timp, ca o institutie irelevanta", a declarat Caludio Loser, fostul director al departamentului care se ocupa de emisfera vestica al FMI.
"Acum putem asista la o revenire a fondului. Tarile care au sperat ca nu vor mai avea nevoie niciodata de finantare ar putea fi nevoite sa ceara ajutor, in conditiile in care sursele de finantare de pana acum incep sa dispara", a adaugat el.
In perioada sa de varf, in 2003, FMI avea credite acordate in valoare de 110,2 mld. dolari. La sfarsitul lunii trecute valoarea acestor credite coborase la 17 mld. dolari.
In ultimele trei decenii, FMI s-a aflat la baza celor mai importante actiuni de salvare, ajutand la solutionarea crizei pietelor sud-americane in anii '80 si la salvarea Mexicului, Rusiei si Braziliei un deceniu mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO