Business Internaţional

FMI: Lumea iese din recesiune, dar recuperarea va fi de durata

FMI: Lumea iese din recesiune, dar recuperarea va fi de durata

FOTO: Reuters

20.08.2009, 00:00 30

Economia mondiala a inceput sa iasa din recesiune, insa procesul nu va fi unul simplu, a avertizat Fondul Monetar International, scrie BBC News.

Recesiunea a "lasat urme adanci, care vor afecta atat oferta, cat si cererea timp de multi ani pe viitor", a declarat Olivier Blanchard, economist-sef in cadrul FMI.

Consumul din Statele Unite, care reprezinta aproximativ 70% din economia americana, si o mare parte din cererea mondiala nu vor reveni rapid la nivelurile de dinainte de criza, in conditiile in care gospodariile se confrunta cu pierderi de mii de miliarde de dolari in urma declinului pietei rezidentiale si pietelor de actiuni.

Comentariile sale au survenit dupa ce Japonia a urmat in aceasta saptamana Franta si Germania in a inregistra o revenire pe crestere a economiei.

In luna iulie, FMI anunta ca economia "incepe sa iasa din recesiune".

In ultimul sau raport, Blanchard a anticipat de asemenea ca productia mondiala ar putea ramane mai scazuta decat a fost inainte de criza.

Economiile trebuie reechilibrate

Tarile trebuie sa-si reechilibreze economiile pentru ca revenirea sa fie sustenabila, a declarat Blanchard.

Economiile dominate de consum, cum ar fi cea a Statelor Unite, va trebui sa se concentreze mai mult asupra exporturilor, in timp ce cele din Asia vor fi nevoite sa se concentreze mai mult pe importuri si consum, a declarat el.

Blanchard a aratat ca sistemele financiare disfunctionale din multe tari avansate "vor avea nevoie de o perioada indelungata de timp pentru a-si gasi o noua forma".

Intre timp, este posibil ca tarile cu piete emergente sa nu asiste la o revenire a influxurilor de capital la nivelurile de dinainte de criza pe o anumita perioada.

Economistul-sef al FMI mai avertizeaza ca rata somajului nu va atinge un varf pana anul viitor si spune ca majorarea taxelor este inevitabila din cauza costurilor ridicate implicate de criza.

Profesorul David Blanchflower, fost membru al Comitetului de Politica Monetara din cadrul Bancii Angliei, a declarat ca "exista unele semne in unele tari ca ce a fost mai greu a trecut".

20 de tari din UE sunt inca in recesiune

"Totusi, in Uniunea Europeana 20 de tari se afla in recesiune", a declarat Blanchflower. El a adaugat ca reechilibrarea mentionata de Blanchard nu se va produce "in mod automat".

Exista riscul ca redresarile din anumite tari sa fie alimentate de pachetele de stimulente guvernamentale, a declarat Blanchflower, si "atunci cand acestea se vor incheia sa se inregistreze o revenire la recesiune".

Bancile trebuie sa fie in pozitie sa crediteze, in timp ce consumatorii trebuie sa aiba incredere ca lucrurile se vor imbunatati, a adaugat Blanchflower.

 

Marile economii isi revin primele

Revenirea pe crestere a Japoniei survine dupa patru trimestre consecutive de scaderi, multi punand aceasta revenire pe seama uriasului pachet de stimulente.

Date recente indica faptul ca si alte economii ies din recesiune, printre acestea numarandu-se Germania, Franta si Hong Kong, semn ca criza mondiala slabeste in intensitate. Economiile franceza si germana au avansat cu 0,3 procente in perioada aprilie-iunie, marcand sfarsitul recesiunii cu care s-au confruntat timp de un an cele mai mari economii ale Europei.

Hong Kongul a inregistrat o crestere de 3,3% in trimestrul cuprins intre lunile aprilie si iunie.

Analistii nu se asteptasera la aceste date care sugereaza ca redresarea s-ar putea produce mai rapid decat se anticipase anterior. Si in cazul Hong Kongului datele au depasit asteptarile, guvernul majorandu-si in urma acestora proiectia de crestere pe intregul an.

 

Economia americana a iesit din camera de urgenta, dar vor fi efecte secundare

Economia Statelor Unite a iesit din camera de urgenta si pare sa avanseze lent pe calea redresarii, scrie miliardarul Warren Buffett in New York Times. SUA va trebui sa faca fata efectelor secundare ale dozelor enorme de "medicamente monetare" care continua sa fie administrate, a declarat proprietarul companiei Berkshire Hathaway. Datoria neta a tarii creste rapid, scrie el. In acest an fiscal, aceasta va avansa cu peste un punct procentual pe luna, urcand la aproximativ 56% din PIB de la 41%, a adaugat Buffett. "Problema noastra imediata este sa ne repunem tara pe picioare si sa obtinem crestere". Insa, odata realizata redresarea, Congresul american trebuie sa puna capat cresterii raportului datorie-PIB si sa alinieze cresterea obligatiilor la cresterea resurselor, declara Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO