Business Internaţional

FMI: Masurile fiscale pot pune capat crizei

14.03.2008, 17:05 22

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat tarilor membre sa ia masuri privind combaterea crizei economice globale, mentionand ca reducerea ratei dobanzii de referinta nu este suficienta, scrie Bloomberg.
"In conditiile actuale, exista riscul ca politica monetara sa se dovedeasca a fi mai putin eficienta decat in trecut. Am sfatuit tarile membre ale FMI sa incerce sa adopte masuri fiscale temporare", a spus directorul general adjunct al fondului, John Lipsky.
Apelul pentru majorarea cheltuielilor guvernamentale e o indepartare de la pozitia obisnuita a FMI, ce sustine moderatia fiscala. Conform spuselor lui Lipsky, criza declansata in sectorul ipotecar din SUA a devenit o "amenintare la nivel global" la adresa "unui ritm de crestere al economiei stabil si sustinut". Lipsky a avertizat membrii Fondului Monetar International impotriva riscurilor inrautatirii situatiei, afirmand ca sunt necesare masuri fiscale "decisive" pentru a stabiliza sistemul economic mondial.
"Ne folosim de expertiza si de anii de experienta pe care am dobandit-o pentru a ajuta tarile membre sa gaseasca cea mai eficienta politica monetara", a spus Lipsky. Strategii trebuie sa "isi imagineze inimaginabilul" si sa se gandeasca la cum vor reactiona in cazul in care sistemul va continua sa se deterioreze.
FMI estimeaza ca atat economiile mature, cat si cele emergente, responsabile pentru jumatate din economia mondiala, au puterea de a implementa masuri fiscale pentru a stimula cererea domestica.
Filipine ar putea renunta anul acesta la planurile privind echilibrarea bugetului in conditiile in care guvernul presedintelui Gloria Arroyo accelereaza investitiile in sectorul lucrarilor publice si cel al serviciilor sociale.
Guvernul Thailandei cheltuieste 30 de miliarde de euro pentru dezvoltarea transportului public si imbunatatirea sistemului sanitar. Hong Kongul reduce taxele, iar Singapore ofera lichiditati contribuabililor.
In incercarea de a stimula cererea din America, tara aflata in pragul unei recesiuni economice, presedintele George Bush si liderii Congresului au decis luna trecuta in favoarea unui plan stimulativ de 168 mld. dolari (107,7 mld. euro) bazat pe reducerea impozitelor pe locuinte. Contribuabilii vor primi, incepand cu luna mai a acestui an, cecuri cu o valoare ce, in unele cazuri, poate depasi 1.200 de dolari (769 de euro).
Presedintele comitetului de servicii financiare Barney Frank a declarat ca va introduce saptamana aceasta o lege care prevede extinderea rolului guvernului in impiedicarea prescrierilor ipotecare.
"Trebuie sa gandim in termeni de inovatie", a spus Lipsky, adaugand ca masurile fiscale ar trebui sa fie generale, nu concentrate asupra unor anumite institutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO