Business Internaţional

FMI şi UE le cer grecilor să muncească şi în weekend: vor mărirea săptămânii de lucru la şase zile

Foto AFP

Autor: Radu Bostan

06.09.2012, 00:04 1090

Creditorii internaţionali ai Greciei - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - au cerut guvernului de la Atena să mărească săptămâna de lucru la şase zile în toate sectoarele economice, o condiţie pentru ca Grecia să primească în continuare fonduri din cel de-al doilea pachet de salvare fără de care ar intra în faliment.

Cerinţa apare într-o scrisoare a Troicii adresată ministerului grec de finanţe şi ministerului muncii, care evidenţiază implicarea organismelor externe într-un sistem naţional şi o cultură a muncii văzute în afara Greciei ca disfuncţionale, scrie The Guardian.

Scrisoarea insistă pe implemen­tarea unor reforme radicale pe piaţa muncii care să acopere de la salariul minim la programul de lucru. Acestea vor adânci, probabil, con­flic­tele dintre guvern şi sindicatele greceşti. Astfel, Greciei i se cere, la capitolul "Mărirea flexibilităţii programului de muncă", reducerea perioadei minime de odihnă zilnică la 11 ore şi eliminarea legăturii dintre programul angajaţilor şi orele de program ale firmei. De ase­me­nea, Troica cere reducerea costu­rilor non-salariale cu angajaţii, scă­de­rea contribuţiilor sociale plătite de angajator şi dereglementarea pieţei muncii. "Somajului este prea ri­di­cat şi este nevoie de măsuri pen­tru a nu lua amploare structurală", se mai arată în documentul citat.

Rata şomajului în Grecia s-a situat la 23,1% în iulie, printre cele mai mari din UE. Situaţia este şi mai gravă în rândul tinerilor cu vârste mai mici de 25 de ani, rata şomajului pentru această categorie ridicându-se la 53,8% în mai, potrivit Eurostat.

Experţii celor trei instituţii internaţionale se vor întoarce la Atena la sfârşitul acestei săptămâni pentru a evalua dacă guvernul grec şi-a respectat angajamentele asu­mate prin acceptarea pachetului de salvare. O decizie în legătură cu viitorul ţării în zona euro ar putea fi luată luna viitoare.

Opinia generală la Bruxelles şi Berlin este că autorităţile de la Atena au rămas în urmă cu implementarea reformelor econo­mice şi fiscale, iar premierul grec Antonis Samaras spune că are nevoie de patru ani în loc de doi ca să atingă ţintele de datorii şi deficit.

Guvernul grec trebuie să găsească modalităţi de a economisi 11,6 miliarde de euro pentru a primi următoarea tranşă din împrumut, în valoare de 31 miliarde de euro, luna viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO