Business Internaţional

FMI vrea rolul de pacificator în „războaiele valutare“

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2010, 23:20 28

Dominique Strauss-Kahn, directorul FonduluiMonetar Internaţional, vrea ca instituţia să joace un rol importantîn eforturile de temperare a conflictelor de pe pieţele monetare,aşa-numitele "războaie valutare", scrie Bloomberg.

Utilizarea monedelor drept arme "nu reprezintă o soluţie" şi"poate duce chiar la o situaţie foarte negativă", a declaratStrauss-Kahn la Washington în decursul reuniunii anuale a FMI. "Nuexistă soluţii locale pentru o problemă globală."

Reuniunea FMI a început pe fondul temerilor că un "războimonetar", un termen utilizat pentru prima dată de ministrulbrazilian de finanţe Guido Mantega acum câteva săptămâni, estepurtat de ţări care depun eforturi de devalorizare a monedelorlocale pentru a-şi impulsiona creşterea economică.

"În lipsa unei alternative mai bune, FMI trebuie să joace un rolactiv în această bătălie", a declarat Eswar Prasad, fost oficial alFMI. "Însă puterea FMI este limitată la persuasiune pentru cădispune de puţine instrumente bune pentru promovarea cooperăriiîntre ţările membre care nu sunt dispuse să-şi modifice politicilemonetare." Deşi se află în centrul disputei, China a anunţat că nuva renunţa la aprecierea graduală a valorii yuanului pentru a evitaprotestele sociale.

Guvernatorul băncii centrale chineze Zhou Xiaochuan a declaratde asemenea că ratele de schimb nu vor rezolva problema şomajuluidin Statele Unite, respingând opinia generală a Congresuluiamerican.

Strauss-Kahn a declarat că FMI a fost în ultimii trei ani"singura instituţie care a susţinut în mod repetat" că yuanul este"substanţial subevaluat".

FMI lucrează la o serie de rapoarte care să arate cum politicamonetară a unei ţări poate afecta alte ţări, a declarat directorulinstituţiei. Rapoartele FMI se vor concentra asupra Statelor Unite,Chinei, Marii Britanii, Japoniei şi zonei euro.

Euro este prea puternic

Rata de schimb a euro, de 1,4 dolari pe unitate, se află la unnivel prea ridicat, iar moneda americană nu reflectă fundamenteleeconomiei Statelor Unite, consideră preşedintele Eurogroup,Jean-Claude Juncker. "Euro pare astăzi un pic prea puternic", aafirmat Juncker. Moneda unică europeană a depăşit la sfârşitulsăptămânii trecute pragul de 1,4 dolari pe unitate, ulterior fiindtranzacţionată în creştere cu 0,1% faţă de închiderea de joi, la1,3933 dolari pe unitate. "Juncker a inversat tendinţa pieţei,afirmând că nu este mulţumit că euro a atins 1,4 dolari pe unitate.Acest fapt amplifică temerile referitoare la devalorizărilevalutelor în scopuri comerciale", a declarat Michael Woolfolk,analist la banca BNY Mellon. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO