Business Internaţional

Fondurile de pensii din Bulgaria au avut randamente medii de aproape 15%

Fondurile de pensii din Bulgaria au avut randamente medii de aproape 15%

Muncitorii bulagari vor avea pensii mai mari datorita randamentelor bune ale fondurilor de pensii

11.10.2007, 21:02 26

Fondurile de pensii private obligatorii din Bulgaria au inregistrat cea mai inalta rata de crestere in perioada septembrie 2005-septembrie 2007, rata medie anuala fiind de 12,88%, se arata intr-un raport al Comisiei de Supraveghere Fiscala din aceasta tara. Piata bulgara a pensiilor private obligatorii are aproximativ 3 milioane de clienti, in conditiile in care toti angajatii nascuti dupa 1959 sunt obligati sa adere la un fond de pensii, scrie Sofia Echo.
Companiile de asigurare din Bulgaria opereaza trei tipuri de fonduri: facultative, ocupationale (profesionale) si obligatorii. Insa volumul contributiilor platite de catre angatii bulgari acestora este mult mai mic decat cel platit Institutului National pentru Securitate Sociala, singurul fond de pensii apartinand statului.
CCB-Sila, fondul detinut de Chimiport, a inregistrat cea mai mare rata de crestere (18,3%), celelalte doua fonduri de pensii ale Chimiport, Suglasie si LUKoil inregistrand o crestere a activelor de peste 15%.
De asemenea, s-a inregistrat o crestere semnificativa si pe segmentul fondurilor de pensii facultative, profitul net al CCB-Sila urcand cu aproximativ 23%. CCB a fost urmat in clasament de Budeshte, principalul sau competitor, a carui rata de crestere a fost de aproximativ 21%. Segmentul fondurilor de pensii facultative inregistreaza aproximativ 550.000 de clienti, rata anuala de crestere fiind, in medie, de 14,3%.
Fondurile de pensii ocupationale au inregistrat o rata de crestere anuala de 13,75%, pe acest segment fiind peste aproximativ 200.000 de contribuitori.
Principalul motor al cresterii puternice pe care au inregistrat-o fondurile de pensii private l-a reprezentat amendamentul adoptat de statul bulgar in martie 2006. Amendamentul permite fondurilor de pensii sa participe la tranzactii bursiere, in acest moment o treime din activele acestora fiind investite pe acest segment.
Intr-un clasament al randamentului mediu net pe care fondurile de pensii private din regiune l-au avut din momentul startului sistemului si pana in 2007 pe primul loc se afla Polonia, cu 9,7%, care este urmata de Croatia cu 5,39%, Bulgaria si Ungaria, cu 4,4% respectiv 2,8%. Intr-un studiu realizat anul acesta se arata ca pana in 2015 piata pensiilor private din Europa Centrala si de Est va inregistra o crestere anuala de 19%, ajungand la o valoare totala de 245 mld. euro.
Raportul "Pensiile in Europa Centrala si de Est in 2007", care studiaza piata pensiilor private din 11 tari din regiune, printre care se numara Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania si Bulgaria, arata ca Polonia are cea mai dezvoltata piata a pensiilor private, cu o contributie de 60% la valoarea totala a fondurilor de pensii din tarile Europei Centrale si de Est.
De asemenea, raportul publicat de Allianz Global Investors arata ca rata scazuta a natalitatii, dar si transformarile economice au determinat guvernele tarilor din regiune sa reduca cuantumul pensiilor de stat, in opt din cele 11 tari analizate fiind introduse pensii private obligatorii.
Inainte de cadrea regimului comunist, sistemul de pensii se afla in totalitate in administrarea statului, iar pensionarea inainte de termen era un fenomen frecvent.
Dupa 1990 statele din Europa Centrala si de Est si-au reformat sistemul de pensii, prin marirea varstei de pensionare, modificarea sistemului de calcul al pensiilor si cresterea cuantumului contributiilor la sistemul de pensii, numai intre 2000 si 2004 legislatia referitoare la sistemul de pensii suferind 23 de modificari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO