Business Internaţional

Fotbalul francez, cel mai scump la vedere din lume

14.12.2004, 00:00 36

Cluburile de fotbal din Franta celebreaza victoria dupa ce Canal Plus, televiziunea pay-per-view apartinand grupului media Vivendi Universal, a acceptat sa plateasca 1,8 mld. de euro pentru drepturile exclusive de televizare live a meciurilor din prima divizie franceza pentru urmatorii trei ani, informeaza Financial Times.


Tranzactia face ca fotbalul din hexagon sa fie cel mai scump din lume- in ceea ce priveste suma platita pentru drepturile TV - depasind contractul pe trei ani incheiat anul trecut intre liga engleza de fotbal, English Premiership, cu televiziunile BskyB si BBC, in valoare de 1,65 mld. euro.


Acesta ar putea sa fie elementul decisiv in lupta dintre Canal Plus si rivalii de la TPS de a castiga suprematia pe piata pay-TV din Franta. TPS este detinut in proportie de doua treimi de postul TF1, care la randul sau apartine grupului Bouygues, iar o treime apartine postului M6, parte a grupului RTL.


Canal Plus si-a asigurat o victorie confortabila asupra TPS, inaintand cea mai buna oferta pentru fiecare dintre cele patru pachete de drepturi TV care au constituit obiectul licitatiei de vineri. Postul TV a surclasat si oferta France Telecom, care a licitat pentru unul dintre pachete.


Marimea ofertei a surprins analistii care se asteptau la o suma apropiata de 500 mil. de euro pe an. Oferta celor de la Canal Plus a fost aproape de doua ori mai mare decat a celor de la TPS si cu 60% mai ridicata decat cea de acum trei ani, atunci cand drepturile TV au fost impartite de Canal Plus si TPS.


Merrill Lynch a estimat ca victoria Canal Plus va atrage doar 150.000 de noi abonati la totalul de 4,9 milioane, "pentru ca majoritatea fanilor fotbalului din Franta au deja acces la acest serviciu". Merrill a avertizat ca o oferta de 600 mil. euro pe an este posibil sa genereze o pierdere de 384 mil. de euro.


In acest an se estimeaza ca echipele din prima liga franceza vor inregistra un rezultat combinat negativ de 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO