Business Internaţional

Francezii isi fac FPS

06.03.2003, 00:00 14

"Statul nu isi exercita intr-un mod satisfacator functia sa de actionar", dezvaluie raportul "Statul actionar si conducerea companiilor publice" remis ministrului francez al economiei Francis Mer si publicat la inceputul saptamanii.
"Chiar daca au fost realizate unele progrese, disfunctionalitatile persista", continua studiul. Dovada: France Telecom, Credit Lyonnais - esecurile ultimilor ani, relateaza Le Figaro.
Acest studiu, condus de Rene Barbier, fost bancher si figura pregnanta a vietii financiare frantuzesti, preconizeaza "o ameliorare a adminstrarii companiilor publice" prin alinierea pe cat posibil la standardele de gestiune ale companiilor private.
Este vorba de apropierea functionarii companiilor publice de "dreptul comun al societatilor comerciale", de "principiul deschiderii capitalului" si de acceptarea concurentei.
Marile greseli ale statului actionar: "proasta functionare a consiliului de adimistratie, prezenta excesiva in gestiunea zilnica, ordinele neclare date directorilor, lipsa unei definitii exacte a rolului sau de actionar, confuzia rolurilor statului in cadrul companiilor".
Studiul propune "clarificarea" diferitelor functii indeplinite de stat: de strateg, client, responsabil de serviciile publice si de actionar. Mai mult, sustine ca "functia de actionar a statului este cea care creeaza cele mai mari confuzii".
Din acest motiv, Rene Barbier a propus in raportul sau crearea "unei entitati exclusiv dedicate raspunderii statului in calitatea sa de actionar".

Zis si facut
Propunearea l-a sedus pe Francis Mer. Ministrul economiei a anuntat la inceputul acestei saptamani crearea unei Agentii a Participatiilor Statului (APE). Aceasta "isi va asuma toate responsabilitatile unui actionar in legatura cu toate companiile unde statul detine actiuni", a explicat Mer.
Va functiona sub autoritatea ministrului economiei si isi va incepe activitatea din 2004. Va cuprinde o cincime din personalul de la serviciul Trezoreriei, precum si colaboratori veniti din mediul corporativ privat si va fi condusa de Denis Samuel-Lajeunesse. Va fi reprezentatnt unic in negocierile cu liderii companiilor publice.
Rolul principal: "Fixarea regulilor de guvernanta a intreprinderilor, conditiile delegarii si ale informarii" statului actionar.
Si, pentru respectarea transparentei, APE va trebui sa "stabileasca si sa auditeze conturile companiilor dupa regulile de drept comun". Va mai fi creat si un comitet de orientare cu scopul de a "asigura articulatia agentiei cu celelalte functii si servicii ale statului".
Dar, nu este tot. Raportul mai propune o serie de alte masuri pentru functionarea adecvata a companiilor publice. Pledeaza in special pentru "transformarea in societati anonime a tuturor intreprinderilor publice care detin o cota importanta de piata intr-un anumit sector economic".
Rolul consiliului de administratie va fi intarit, iar componenta acestuia va fi modificata. Numarul membrilor va fi redus la 12 pentru companiile detinute integral de stat. Numarul reprezentantilor statului in consiliu va fi de asemenea injumatatit. Aceasta masura le va permite membrilor sa lucreze mai eficient.
"Transparenta, contractie, personalizare si responsabilizare": acestea sunt principiile dupa care se ghideaza raportul. Notiuni cheie, care permit demararea in forta a reformei statului, intr-un moment in care opinia publica este "putin sartisfacuta" de modul in care acesta isi indeplineste in prezent functia de actionar.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO