Business Internaţional

Francezii nu vor reforma pensiilor

20.05.2003, 00:00 10

Mai multe zeci de mii de persoane au manifestat ieri la Paris si in alte orase ale Frantei fata de intentia guvernului francez de reforma a sistemului de pensii din sectorul public.
Protestele sunt organizate la aproape o saptamana dupa ce o greva din sectorul transporturilor a inghetat aproape activitatea in Paris timp de trei zile. Greva a incetat vineri cand guvernul a convins trei din cele mai mari sindicate ale tarii sa sprijine unele planuri modificate legate de finantarea pensiilor de stat. Celelalte doua sindicate, Force Ouvriere si Confederation Generale du Travail, sunt cele care au organizat actiunile mai-sus mentionate, cat si o demonstratie programata pentru duminica.
Trei din cele cinci mari sindicate franceze au acceptat modificarile aduse propunerilor facute de ministrul Muncii si Problemelor Sociale Francois Fillon. Printre aceste modificari se numara si majorarea impozitelor salariale obligatorii prin care se asigura finantarea sistemului de pensii de stat cu 0,2% incepand cu anul 2006.
Datorita acestui conflict dintre sindicate, primului ministru francez ii va fi mai usor sa puna in aplicare planurile legate de acest sector. Guvernul de centru-dreapta condus de Jean-Pierre Raffarin a avertizat ca daca sistemul de pensii nu este schimbat se va prabusi in cel mult 20 de ani. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO