Business Internaţional

Francezii reînvie cooperativa cu maşina personală

Francezii reînvie cooperativa cu maşina personală

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

28.04.2012, 19:39 1066

Creşterea preţurilor benzinei i-a determinat pe francezi să transforme maşina personală în mijloc de transport public, dar selectiv. Site-uri precum covoiturage.fr oferă francezilor o platformă unde utilizatorii îşi prezintă traseul şi tariful, iar cei interesaţi pot rezerva un loc, informează Le Figaro.

Covoiturage.fr are în total 1,8 milioane de utilizatori şi cuprinde peste 90% din anunţurile personale de navetă. Administratorii website-ului estimează că numărul de utilizatori va ajunge la 5 milioane până în anul 2015.

Metoda de transport în comun cu maşina personală este folosită în principal pentru două categorii de trasee. Prima categorie este traseul acasă-muncă, iar a doua variantă include trasee mai lungi, precum naveta.

Conform estimărilor covoiturage.fr, doi şoferi care alternează săptămânal utilizarea maşinii pe un traseu de 20 km economisesc în medie 2.100 euro pe an. Pe un traseu mai lung, cum ar fi Paris-Lyon, şoferul economiseşte şi mai mulţi bani, deoarece pasagerii plătesc şi taxele de autostradă şi benzina, ceea ce ar reprezenta o economie de 180 euro.

Avantajul transportului în comun cu maşina personală comparativ cu transportul public este greu de estimat, conform covoiturage.fr, deoarece tarifele la transportul public diferă în funcţie de momentul cumpărării biletului şi mijlocul de
transport ales. Există şi situaţii în care transportul public este de trei ori mai ieftin decât metoda maşinii comune. În materie de siguranţă, site-ul asigură utilizatorii că fiecare şofer şi pasager este verificat folosind o serie de criterii precise. În plus, site-ul are un sistem de calificative prin care pasagerii pot evalua şoferii.

La momentul actual, în Franţa, un litru de benzină costă aproximativ 1,65 euro, în timp ce un litru de motorină costă aproximativ 1,43 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO