Business Internaţional

Francul elveţian şi yenul s-au depreciat luni în raport cu euro din cauza speculaţiilor că Elveţia şi Japonia vor interveni pentru limitarea aprecierii monedelor

Francul elveţian şi yenul s-a depreciat luni în raport cu euro din cauza speculaţiilor că Elveţia şi Japonia vor interveni pentru limitarea aprecierii monedelor

Autor: Bogdan Cojocaru

15.08.2011, 16:56 821

Francul elveţian s-a depreciat luni în raport cu euro, îndreptându-se spre cel mai accentuat declin de trei zile de după crearea uniunii monetare europene, în 1999, din cauza speculaţiilor că Elveţia va lua noi măsuri pentru a contra trendul de apreciere a monedei elveţiene, scrie Bloomberg.

Fracul s-a depreciat şi faţă de dolar, pentru a patra zi consecutiv, după ce publicaţia SonntagsZeitung a indicat că guvernul elveţian şi banca centrală discută "intens" despre stabilirea unor limite cursului de schimb al francului.

De asemenea, yenul a înregistrat cea mai amplă scădere din ultmiele şapte zile după ce ministrul de finanţe japonez a indicat că este pregătit să intervină din nou pe pieţele valutare.

"Piaţa este îndreptăţită să fie nervoasă legat de ceea ce vor face autorităţile elveţiene, în condiţiile în care acestea au precedent în a aplica măsuri neconvenţionale", spune Lee Hardman, analist la Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Francul s-a depreciat cu 1,6% la 1,1264 franci pentru un euro până la ora 7:12 EDT (14:12 ora României) pe piaţa din New York. Moneda a căzut cu 8,7% în ultimele trei zile, dar a crescut cu 12% în ultimele trei luni în condiţiile în care investitorii au căutat active considerate sigure pentru a se adăposti de crizele din SUA şi Europa.

Yenul a coborât cu 0,4%, la 109,78 yeni pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO