Business Internaţional

Franţa îmbrăţişează modelul economic german pentru a deveni mai competitivă

Franţa îmbrăţişează modelul economic german pentru a deveni mai competitivă

Întrebat de ce nu a atacat problema competitivităţii mai devreme, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a răspuns: „Criza din vara anului trecut permite francezilor să înţeleagă anumite lucruri”.

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2012, 00:05 1236

Preşedintele francez Nicolas Sar­kozy a anunţat mai multe măsuri desti­nate îmbunătăţirii competitivităţii eco­nomice, precum reducerea cheltu­ielilor cu forţa de lucru pentru companii, majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată şi o reformă a pieţei muncii asemă­nătoare celei la care Germania a recurs la mijlocul anilor 2000.

Noile măsuri vin în condiţiile în care Sarkozy are de înfruntat în această primăvară alegeri prezidenţiale, iar cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să-l susţină pe preşedinte în campania electorală, scrie presa internaţională.

Parisul a fost considerat în ultimul timp ca personalitatea mai slabă a cuplului Germania-Franţa, cele mai mari economii din Europa ai căror lideri politici hotărăsc direcţia mecanismului european. Pe când economia germană a surprins mereu cu capa­citatea de a-şi reveni rapid din crize şi de a creşte când statele vecine se împotmolesc, economia Franţei s-a evidenţiat prin încetineala cu care se adaptează la noi condiţii.

Pentru a ajuta la păstrarea locurilor de muncă din industrie, Parisul va încerca să mute povara costurilor cu forţa de muncă de la angajatori la consumatori prin reducerea cu aproximativ 13 miliarde de euro a costurilor asigurărilor sociale. În schimb, TVA va fi majorată de la 16,9% la 21,2%, dar începând cu octom­brie, adică mult după alegerile prezidenţiale, notează Financial Times. Franţa are în prezent printre cele mai mari costuri cu forţa de muncă din Europa.

Sarkozy a propus, de asemenea, citând reforme implementate în timpul mandatului cancelarului german Gerhard Schroder (din 1998 până în 2005), o libertate mai mare pentru companii în a negocia cu sindicatele salarii şi un program de lucru mai flexibil.

"Măsuri similare în Germania au creat locuri de muncă, locuri de muncă şi încă mai multe locuri de muncă", a afirmat Sarkozy. Franţa este recu­noscută pentru programul fix de lucru de 35 de ore pe săptămână.

Prin noile "acorduri de competi­tivitate", angajatorii vor putea reduce sau majora programul de lucru şi tăia din salarii pentru a salva locuri de muncă, scrie The Telegraph.

La începutul anilor 2000, Germania a implementat un program de creştere a competitivităţii, denumit "Agenda 2010", prin care s-a făcut din siguranţa lo­cului de muncă o prioritate, iar in­flaţia a fost ţinută sub control. În schimb, creşterile salariale sunt limitate, po­trivit Business Insider.

Programul a avut succes în timpul crizei economice din 2009, rezultatul fiind nivelul redus record al şomajului din Germania.

"Vreau ca Franţa să rămână ţara producţiei", a afirmat Sarkozy într-un discurs televizat.

Pachetul de reforme de ultim moment propus de preşedinte repre­zintă un joc politic riscant, deoarece sondajele publice arată că francezii se opun majorării TVA, ceea ce ar eroda puterea lor de cumpărare, şi intro­du­cerii de contracte de muncă mai flexi­bile.

De asemenea, Sarkozy este depăşit ca popularitate în sondaje de contra­candidatul François Hollande, din partea Partidului Socialist, notează The Wall Street Journal. Totodată, nu este sigur că guvernul lui Sarkozy are sufi­cient timp pentru a introduce reformele în Parlament.

Propunerile preşedintelui suge­rează că acesta încearcă să-şi creeze o imagine de om de stat care are curajul să impună măsuri nepopulare pentru binele Franţei.

Sarkozy a anunţat, totodată, că Franţa va introduce o taxă pe tranzacţii fi­nanciare de 0,1% în luna august, indi­ferent dacă această măsură va fi adop­tată sau nu şi în alte ţări europene.

Taxa va acoperi contractele CDS (Credit Default Swap) şi tran­zacţiile specula­tive efectuate prin inter­mediul computerului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO