Business Internaţional

Franta isi ajuta agricultorii afectati de seceta prelungita

25.08.2003, 00:00 21



Guvernul Frantei a hotarat la sfarsitul saptamanii trecute sa ofere pana la 500 milioane de euro drept ajutor de urgenta pentru agricultorii ale caror recolte au fost afectate de seceta prelungita si de recentul val de caldura.



Herve Gaymard, ministrul francez al agriculturii, a facut publica aceasta decizie dupa o intalnire cu Jean-Pierre Raffarin, primul ministru, si cu reprezentantii celor mai importante sindicate, la care s-a discutat impactul conditiilor meteorologice nefavorabile asupra recoltelor si cresterii animalelor. Seceta, care dureaza de sase luni, precum si valul de caldura care a lovit atat Franta, cat si alte state europene, au afectat mai mult de 80% din unitatile administrative ale Frantei.



Inainte de aceasta intalnire, Gaymard estimase ca cifra de afaceri totala pierduta de agricultori este de peste un miliard de euro. In acelasi timp, sindicatul agricultorilor a evaluat aceleasi pierderi si a ajuns la 4 miliarde de euro. Desi este de parere ca este inca prea devreme pentru a se face un bilant exact, ministrul admite ca pierderile pot ajunge pana la nivelul calculat de sindicat.



Reprezentantii sindicatelol agricultorilor au fost dezamagiti de pachetul de masuri, sustinand ca este insuficient pentru a acoperi pierderile, care au atins toate sectoarele, din toate regiunile tarii.



Prin propunerea sa, guvernul francez a incercat totusi sa nu suprasolicite bugetul pe acest an. In acelasi timp, autoritatile trebuie sa evite si eventualele piedici pe care Uniunea Europeana le poate pune unui astfel de plan de sustinere a agriculturii.



O parte din ajutorul acordat va proveni din Fondul National pentru Calamitati Agricole (FNGCA), de unde au mai fost insa utilizate fonduri in acest an. In prezent, sumele disponibile se ridica la un nivel de 120 milioane de euro. Prin urmare, cea mai mare parte din ajutor va fi suportata de bugetul anului 2003.



Autoritatile de la Paris se mai bazeaza si pe fondurile pentru agricultura ale Uniunii Europene. Astfel, Raffarin urmeaza sa mearga la Bruxelles saptamana viitoare pentru a discuta acest aspect, dar si pentru a cere ajutorul UE in privinta incendiilor care au devastat 50.000 de hectare de padurile din sudul tarii.



Platile urmeaza a fi facute in urmatoarele saptamani, pana la sfarsitul lunii septembrie. Peste o luna va mai avea loc o reuniune pentru a se stabili mai exact pierderile suferite.



Fondurile vor fi utilizate in special pentru achizitionarea furajelor pentru animale, devenite insuficiente din cauza secetei.



Jean-Michel Lemetayer, liderul sindicatului, este ingrijorat in privinta unor categorii de agricultori care nu au dreptul de a primi indemnizatii din partea FNGCA, cum sunt de exemplu avicultorii. Acestia au fost foarte afectati de valul de caldura din luna august; astfel, 3,4 milioane de pasari au murit numai in regiunile Brittany si Loire.



Un alt motiv de dezamagire pentru Lemetayer este si cererea sindicatului in privinta unor masuri fiscale, care nu a fost aprobata decat partial de autoritati. In acest sens, guvernul a promis ca va diminua impozitarea prin renuntarea la contributiile pentru asigurarile de sanatate si prin furnizarea de credite cu rata de dobanda redusa.



Fermierii francezi sustin de obicei partidele de dreapta. Guvernul de centru-dreapta al lui Raffarin s-a declarat gata sa rezolve problemele acestora legate de seceta cat mai repede posibil, imediat dupa terminarea vacantei parlamentare. Raffarin este insa acuzat deja ca nu a gestionat eficient aceasta siuatie de criza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO