Business Internaţional

Franţa şi Germania vor impozit unic pe profit în UE

Franţa şi Germania vor impozit unic pe profit în UE

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

07.02.2011, 23:54 591

Propunerea făcută de Franţa şi Germania cu privire laintroducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor nu estepe placul multinaţionalelor pentru că ar putea duce la creştereacosturilor, potrivit unui raport al unor grupuri de business dinIrlanda, ţara cu unul dintre cele mai reduse impozite pe profit dinUE (12,5%), scrie Financial Times.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez NicolasSarkozy au propus la summit-ul european de la finalul săptămâniitrecute crearea unei baze comune de impozitare a sectoruluicorporatist ca parte a controversatului plan pentru o cooperareeconomică mai strânsă.

Cum va funcţiona sistemul

Conform propunerii referitoare la crearea unei baze comunepentru impozitul pe profit, companiile vor avea opţiunea de autiliza un regim unic în locul celor 27 de sisteme de impozitarediferite din UE.

În linie cu noua propunere, impozitele datorate de companiilecare au operaţiuni în mai multe ţări din Europa ar urma să fiecalculate centralizat. Apoi, veniturile din impozite ar urma să fiedistribuite fiecărui stat membru al UE în care companiilemultinaţionale operează.

De asemenea, ţările au posibilitatea de a introduce propriulimpozit pe profit, peste cel unic. Teoretic, în acest fel costurileadministrative ar urma să scadă. Ideea este susţinută deBusinessEurope, cel mai mare grup de business din Europa, caresusţine că aceasta ar contribui la diminuarea disputelor şi adublei taxări.

Totuşi, un studiu realizat de Ernst & Young (E&Y) pentruun număr de grupuri de business irlandeze sugerează că în urmaintroducerii bazei comune de impozitare, costurile administrativeimplicate de birocraţie, calcularea şi plata impozitelor ar creşteîn medie pentru companii cu 13%.

Propunerea este extrem de controversată în Irlanda, care se temecă sistemul i-ar diminua gradul de atractivitate în rândulcompaniilor internaţionale. Impozitul pe profit în Irlanda sesituează la numai 12,5%, fiind depăşită doar de Bulgaria şi Cipru,cu o rată de 10%. Conform propunerilor, companiile care-şi aubrandurile şi alte proprietăţi intelectuale în Irlanda, dar caredeţin fabrici importante sau generează vânzări mari în alte ţări arputea ajunge să plătească impozite mai mari în afara Irlandei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO