Business Internaţional

Frauda de peste un miliard de dolari la Credit Suisse

05.09.2008, 17:23 15

Doi fosti brokeri ai Credit Suisse au fost acuzati in SUA de efectuarea unor tranzactii neautorizate cu instrumente financiare garantate prin imprumuturi ipotecare riscante, in cadrul unei anchete mai ample desfasurate de autoritati.
Procuratura din Brooklyn si Comisia americana pentru Bursa si Valori Mobilare (SEC) i-au acuzat pe cei doi fosti brokeri, Eric Butler si Julian Tzolov, ca au indus in eroare clientii, afirmand ca instrumentele financiare, vandute prin licitatie, au la baza imprumuturi pentru studenti garantate de guvernul federal, fiind o alternativa sigura fata de depozitele bancare sau fondurile de investitii. In realitate, aceste instrumente financiare aveau la baza credite ipotecare riscante, precum si alte credite negarantate.
Credit Suisse a anuntat ca sprijina autoritatile americane in investigarea celor doi fosti angajati.
"In septembrie 2007, cei doi au demisionat, dupa ce am depistat activitatile neautorizate. Credit Suisse a informat imediat autoritatile de reglementare si am continuat sa colaboram cu acestea", se arata intr-un comunicat al Credit Suisse. Avocatii celor doi nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Clienti ai Credit Suisse si-au pierdut investitiile, in urma prabusirii, in acest an, a pietei instrumentelor financiare garantate prin ipoteci, vandute prin licitatie.
Procuratura din mai multe state americane si SEC au incheiat acorduri cu mai multe banci importante de investitii pentru finalizarea unor investigatii referitoare la operatiunile cu instrumente financiare riscante. Butler si Tzolov sunt acuzati de conspiratie si frauda cu instrumente financiare, in scopul obtinerii unor comisioane ridicate.
Intr-o plangere separata, SEC sustine ca cei doi au efectuat achizitii neautorizate de instrumente financiare vandute prin licitatie unor clienti corporatisti, in valoare de peste un miliard de dolari.
Potrivit SEC, Tzolov si Butler aveau permisiunea din partea acestor clienti sa cumpere doar instrumente financiare care aveau la baza imprumuturi pentru studenti garantate de guvern.
In schimb, acestia au achizitionat instrumente financiare garantate prin imprumuturi ipotecare riscante si alte credite negarantate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO