Business Internaţional

Fuziunea UniCredito - HVB, asteptata cu inima stransa de personalul est-european

13.06.2005, 19:19 15

Consiliul director al bancii HVB urma sa se reuneasca in week-end pentru a dezbate subiectul ofertei de preluare in valoare de 16 miliarde de euro facuta de italienii de la UniCredito, intrunire in urma careia sa se puna la punct toate detaliile vanzarii celei de-a doua banci a Germaniei, relateaza Financial Times.

Potrivit unor surse apropiate negocierii, executivii UniCredito si HVB au rezolvat cea mai mare parte a amanuntelor legate de tranzactie, care va ocupa primul loc in topul celor mai mari fuziuni intre doua banci straine din Europa.

In cazul in care consiliul de con-ducere al HVB si actionarii UniCredito vor aproba afacerea, este asteptat sa se faca un anunt al acordului in cursul zilei de azi.

Cele doua institutii financiare vor implementa un program de restructurari ca parte a tranzactiei, cu toate ca persoane implicate in negocieri sustin ca sinergiile rezultate in urma fuziunii vor fi relativ modeste comparativ cu alte cele realizate de alte acorduri similare recente.

O pondere substantiala a disponibilizarilor se va produce in activitatile desfasurate in Europa de Est in tarile in care operatiunile celor doua banci se suprapun. Ambele banci au o prezenta importanta pe pietele din Polonia, Bulgaria si Croatia.

Totusi, combinarea celor doua divizii de management al activelor ale bancilor este vazuta ca una dintre principalele surse generatoare de economii.

Sursele citate au afirmat ca, atunci cand au facut calculele, oficialii au luat in considerare faptul ca li se va permite sa realizeze fuziunea sucursalelor detinute in Polonia si Croatia. Unii analisti se intreaba daca UniCredito va fi fortata sa apeleze la reduceri de personal - in special in Croatia, unde banca nou-creata ar putea controla, dupa estimari, 40% din piata.

Se asteapta ca UniCredito sa achizitioneze si pachetele detinute de actionarii minoritari in Bank Austria si BPH din Polonia, subsidiarele HVB. Oferta este solicitata de normele in vigoare, desi persoane apropiate situatiei spun ca nu toti actionarii minoritari va trebui sa accepte ofertele pentru ca HVB sa poata finaliza tranzactia.

Actiunile UniCredito erau cotate la sfarsitul saptamanii trecute la 4,095 euro, in scadere cu 1,6%, pe fondul anticiparii incheierii fuziunii care se preconizeaza ca va implica o oferta de aproximativ cinci actiuni UniCredito pentru fiecare titlu al HVB. Actiunile HVB au pierdut 17 centi, pana la un pret de 20,02 euro.

Cativa analisti s-au aratat dezamagiti de faptul ca directorul general al HVB, Dieter Rampl, a insistat mai mult pe negocierea distributiei pozitiilor in viitorul consiliu director si mai putin pe pret. "De ce vinde el banca atat de ieftin?", intreaba un analist londonez. "Daca ar fi asteptat pana ce creditele neperformante vor fi fost diminuate din evidentele contabile, iar mediul de afaceri german ar fi aratat semne de revenire, ar fi putut primi mult mai mult", sustine analistul.

Marc Rubinstein, analist la banca CSFB, spune ca in negociere a avut prioritate pastrarea unei stari de spirit pozitive a salariatilor si politicienilor germani.

Daca va fi finalizata intelegerea, noua banca ar putea fi clasata pe pozitia a noua in randul celor mai mari banci europene.

Atat UniCredito cat si HVB sunt prezente pe piata romaneasca.

Mai mult decat atat, HVB a anuntat ca a ajuns la un acord cu omul de afaceri Ion Tiriac pentru a fuziona cu Banca Tiriac, formand astfel a patra banca de pe piata. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO