Business Internaţional

GE Money a achizitionat banca poloneza BPH

19.06.2008, 19:36 18

GE Money, una dintre cele mai mari institutii financiare din Statele Unite, a anuntat finalizarea achizitiei bancii poloneze BPH, scrie Financial Times. BPH se numara la un moment dat printre primele trei banci din Polonia, acum insa abia mai face parte din top 10.
"Suntem extrem de increzatori in potentialul pietei bancare din Polonia", a declarat Dmitri Stockton, presedintele si directorul executiv al GE Money pentru regiunea Europei Centrale si de Est.
Pentru achizitia BPH, compania americana a platit aproximativ 625 de milioane de euro (970 de milioane de dolari) si a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va investi inca 50 de milioane de dolari (32,29 milioane de euro).
Pentru urmatorii ani, conducerea companiei americane a apreciat ca nivelul investitiilor se vor ridica la peste 150 de milioane de dolari (96,90 milioane de euro).
Autoritatile poloneze si-au manifestat acordul pentru tranzactia BHP la inceputul acestei luni, urmand ca fuziunea celor doua banci sa se finalizeze la inceputul anului viitor.
Noul director al bancii va fi Jozef Wancer, cel care a reusit sa transforme BHP intr-una din cele mai mari institutii financiare din Polonia. Prioritatea companiei va fi reluarea operatiunilor de corporate banking.
"In decembrie anul trecut, BPH nu avea nici un client corportate, in prezent banca numarand 600 de astfel de clienti", a declarat Wancer. Pana la sfarsitul acestui an, Wancer este de parere ca numarul clientilor corporate se va dubla. "In urmatorii cinci ani ne dorim sa reajungem printre primele cinci banci din Polonia", a incheiat Wancer.
In zilele de glorie ale bancii poloneze, BPH era subsidiara bancii germane HVB, avand reputatia unei banci cu servicii de calitate, apreciata pentru cresterea mare a cotei de piata pe care o inregistra. In 2005, cand banca italiana UniCredit a achizitionat HVB, BPH a fuzionat cu Pekao, subsidiara poloneza a UniCredit si cea de-a treia banca ca marime din Polonia.
Cu toate acestea, din cauza opozitiei intampinate din partea guvernului polonez de la acea vreme, Pekao nu a primit aprobarea de a integra toate operatiunile BPH. Astfel Pekao a fost nevoita sa scoata la vanzare 200 dintre cele 485 de sucursale ale BPH, iar operatiunile de corportate banking, cele ale fondurilor de investitii si departamentul de brokeraj ale bancii poloneze au trecut in proprietatea Pekao.
Chiar si in conditiile in care BPH nu a mai beneficiat de aceste operatiuni, iar personalul calificat al bancii a migrat masiv catre Pekao, banca poloneza a prezentat in continuare interes pentru GE Money, care dorea de ceva vreme sa se extinda pe piata bancara poloneza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO