Business Internaţional

GE si Coca-Cola nu mai sunt generoase cu executivii

13.02.2003, 00:00 18

Ca urmare a presiunilor exercitate de investitori, gigantul de electricitate General Electric si compania de bauturi racoritoare Coca-Cola au cazut de acord sa reduca din salariile exagerat de mari si beneficiile sub forma de pensii acordate directorilor executivi, relateaza Financial Times.
Decizia acestora de a anula aceste beneficii, ce sunt parte a unui plan salarial in cazul GE si unui plan legat de pensiile directorilor executivi din cadrul Coca-Cola, demonstreaza faptul ca importante companii americane abordeaza cu seriozitate temerile actionarilor legate de compensatiile acordate directorilor executivi, pe masura ce se apropie sezonul intrunirilor anuale.
Actionarii activisti cred ca marile companii americane ar trebui sa adopte masuri mai drastice si intentioneaza sa se foloseasca de aceste intruniri pentru a exercita presiuni in sensul implementarii unor reforme radicale ale sectorului corporatist.
Federatia AFL-CIO a declarat ca nu s-a decis inca in legatura cu retragerea rezolutiilor prin care se opun planurilor GE si Coca-Cola si ca poarta discutii cu alte companii privind reducerea compensatiilor si beneficiilor adresate directorilor executivi.
Anul acesta, sindicatele au cerut ca directorii care sunt membri ai comitetului ce discuta compensatiile sa fie prezenti la negocieri. "Prezenta unui director asigura demararea unor masuri reale," a declarat Bill Patterson, director al biroului de investitii din cadrul AFL-CIO.
In urma scaderii inregistrate de pietele de actiuni timp de trei ani si a scandalurilor ce au avut loc anul trecut in sectorul corporatist, companiile americane au inceput sa acorde o atentie sporita criticilor venite din partea actionarilor, iar unele intruniri anuale ar putea fi "incinse" in acest an. Totusi, atat GE, cat si Coca-Cola au respins posibilitatea ca actionarii sa exercite presiuni directe in luarea deciziilor privind beneficiile acordate directorilor executivi.
Comitetul GE ce se ocupa de acordarea de compensatii, ce a fost criticat anul trecut pentru beneficiile acordate fostului director Jack Welch, a renuntat la planul de masuri prin care principalii directori ai firmei puteau amana primirea salariului anual, primind in schimb o rata a dobanzii peste valoarea pietei.
Coca-Cola a declarat ca planul prin care li se acordau primilor trei directori ai companiei beneficii suplimentare a fost eliminat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO