Business Internaţional

Genpact, aproape de listarea pe bursa americana

25.07.2007, 17:06 127

Genpact, una dintre cele mai mari companii de outsourcing din India, care opereaza si in Romania, va oferi la vanzare in cadrul ofertei publice initiale 35,3 milioane de actiuni la un pret intre 11,59 si 13,04 euro/actiune (16 si 18 dolari/actiune), scrie ziarul indian The Economic Times.
Dupa datele oferite de Comisia Americana de Schimb si titluri de valoare, furnizorul de servicii de outsourcing din Hurgaon a spus ca va oferi aproximativ 17,6 milioane de actiuni noi pentru listarea la bursa de valori din New York, iar o parte din actionari isi vor oferi actiunile detinute.
Genpact spera sa stranga aproape 434,79 milioane de euro (600 milioane de dolari) din oferta publica initiala, dorind sa devina a treia firma indiana de outsourcing ca marime din Statele Unite, dupa rivalii de la WNS Holding si EXL Service Holdings, care s-au listat la bursa anul trecut.
Exista o optiunie prin care se pot vinde inca 5,29 milioane de actiuni noi, optiune care ar putea sa ridice valoarea totala a tranzactiei cu 15%, pana la un nivel de 529,43 milioane de euro (730,6 milioane de dolari). Compania, inregistrata in Hamilton, Bermude si care opereaza in orase precum Hyderabad si Bangalore a spus ca va folosi o parte din banii obtinuti pentru a plati datoriile si pentru alte operatiuni de business, precum posibile achizitii.
Pe piata sunt informatii ca Genpact este un candidat serios pentru achizitionarea diviziei de outsourcing a Citigroup. Oferta publica initiala valorifica Genpact pana de 29 sau 32 de ori mai mult fata de profitul net pe care compania il va inregistra anul viitor, spune un analist din Londra. "Aceasta prima este vazuta ca fiind garantata, deoarece Genpact este liderul pietei", a spus el.
Genpact va avea o capitalizare de aproximativ 2,83 miliarde de euro (3,9 miliarde de dolari).
Saptamana trecuta Genpact a fost declarata cea mai mare companie de outsourcing din India de catre Agentia Nationala a Companiilor de Software si Servicii. Compania a fost fondata in India in 1997 ca o divizie de servicii financiare a companiei GE.
Mai tarziu, GE a vandut 60% din divizie, cunoscuta drept GE Capital International Services, pentru 362 milioane de euro (500 milioane de dolari) companiilor General Atlantic Parteners si Oak Hill Capital Parteners in 2004.
Genpact are cateva sute de angajati in Romania, unde compania a avut un ritm de crestere accelerat imediat dupa ce a intrat pe piata. Angajamentul Genpact pentru piata romaneasca este foarte mare, urmand sa ajunga la 2.000 de angajati pana la inceputul anului 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO