Business Internaţional

George Soros: Nu reglementarea excesiva este raspunsul pentru curatarea sistemului financiar

17.06.2009, 18:56 58

Miliardarul american George Soros considera intr-un editorial in Financial Times ca un sistem prea strict de reglementare ar fi daunator pentru industria financiara si considera ca autoritatile trebuie sa ia masuri precum preintampinarea aparitiei unor bubble-uri (cresteri nesustenabile ale unor piete) de mari proportii, controlul creditarii si reconceptualizarea riscului.

"Dupa ce am mers prea departe in relaxarea reglementarilor, factor ce a contribuit la actuala criza, trebuie sa rezistam tentatiei de a merge prea departe in directia opusa", considera Soros, unul dintre cei mai mari speculatori financiari din lume. "Desi pietele sunt imperfecte, autoritatile sunt si mai departe de a fi perfecte. Nu numai ca sunt umane, dar sunt si birocratice si supuse influentelor politice, si de aceea reglementarile ar trebui mentinute la un nivel minim."
Soros expune cele trei principii care in viziunea sa ar trebui sa ghideze eforturile de reformare a sistemului financiar.
"Mai intai, din moment ce pietele sunt inclinate catre bubble-uri, autoritatile trebuie sa accepte responsabilitatea pentru a preintampina aparitia unor bubble-uri de mari dimensiuni. Alan Greenspan, fost presedinte al Fed, si altii au respins aceasta responsabilitate. Totusi, autoritatile trebuie sa accepte aceasta misiune chiar stiind ca ar putea gresi", scrie Soros.
In al doilea rand, pentru a controla bubble-urile, nu este suficienta mentinerea sub control a masei monetare, ci si a accesului la credit, sustine miliardarul american. "Acest lucru nu poate fi facut exclusiv prin instrumente monetare; trebuie utilizate si alte mijloace de control, cum ar fi cerintele minime de capital. Astfel, cerintele minime de capital trebuie ajustate la conditiile de piata", declara Soros.
In al treilea rand, trebuie reconceptualizat intelesul riscului de piata. "Se presupune ca pietele tind catre echilibru, iar deviatiile apar intramplator. Astfel, riscurile pietei pot echivala cu riscurile care afecteaza participantii individuali de pe piata. Atata timp cat acestia isi controleaza riscurile adecvat, autoritatile ar trebui sa fie multumite", scrie Soros. "Totusi", continua el, "ipoteza pietelor eficiente este nerealista. Pietele sunt supuse unor dezechilibre pe care participantii individuali le-ar putea ignora. Autoritatiile nu trebuie sa ignore aceste dezechilibre.
Daca un numar prea mare de participanti se afla de aceeasi parte, pozitiile nu pot fi lichidate fara a se produce o discontinuitate, sau mai rau, un colaps. In acest caz, autoritatile ar putea fi nevoite sa vina in ajutor. Acest lucru inseamna ca exista un risc sistemic pe piata pe langa riscurile pe care majoritatea participantilor le-au perceput inainte de criza", scrie Soros.
Securitizarea ipotecilor a conferit o noua dimensiune riscului sistemic, sustine Soros. "Inginerii financiari sustineau ca reduc riscurile prin diversificare geografica, insa riscurile cresteau de fapt.
Agentii erau mai interesati de maximizarea veniturilor decat de protejarea intereselor detinatorilor de obligatiuni. Acesta este adevarul care a fost ignorat de autoritati, cat si de jucatorii de pe piata", declara Soros.
Separarea operatiunilor bancare de investitii de operatiunile bancare comerciale, dupa cum au procedat Statele Unite prin Glass-Steagall Act din 1933, este probabil o masura nerezonabila, considera Soros.
"Totusi, trebuie sa existe o protectie interna care sa separe tranzactiile in nume propriu de operatiunile comerciale. Primele trebuie finantate din capitalul propriu al unei banci". In acelasi timp, fondurile de hedging si alti mari investitori trebuie sa fie monitorizati indeaproape pentru a se asigura ca acestia nu acumuleaza dezechilibre periculoase.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO