Business Internaţional

​Germania atacă Franţa în afacerea Alstom

​Germania atacă Franţa în afacerea Alstom

Autor: Liviu Popescu

23.06.2014, 17:13 934

Peter Ramsauer, membru al alianţei aflate la guvernare în Germania şi preşedintele comisiei economice a parlamentului german, a acuzat Franţa că a pus interesele naţionale înaintea celor europene atunci când a acceptat oferta grupului american General Electric (GE) pentru preluarea activelor din energie ale conglomeratului industrial francez Alstom în defavoarea contraofertantului german Siemens.

Ramsauer a criticat de asemenea Franţa pentru că şi-a anunţat intenţia de a obţine o participaţie de 20% din acţiunile Alstom în pofida nivelului ridicat al datoriei suverane şi a deficitului bugetar, scrie agenţia Thomson Reuters.

Guvernul de la Paris a respins vineri oferta germano-japoneză venită din partea Siemens şi a Mitsubishi Heavy Industries pentru cumpărarea activelor din energie ale Alstom şi a acceptat un plan al GE cu condiţia obţinerii unei participaţii de 20% din companie.

“Guvernul francez are o filosofie diferită. A acţionat cu un interes industrial naţional rece ca gheaţa şi a pus în mod clar propriile interese înaintea celor europene”, a afirmat Ramsauer pentru Deutschlandfunk, un post de radio german. El a adăugat că i-ar fi plăcut să vadă dacă guvernul german ar fi oferit acelaşi sprijin gigantului industrial Siemens precum cel oferit de francezi concernului Alstom. Siemens are sediul în Bavaria, landul în care guvernează Uniunea Creştin-Socială a lui Ramsauer.

Achiziţia acţiunilor Alstom, care va costa probabil două miliarde de euro, va fi făcută de către agenţia franceză care gestionează participaţiile deţinute de guvern la companii şi în mod normal nu ar trebui să modifice calculele franceze privind deficitul.

“Pe de o parte Franţa este la margine din punct de vedere al gradului de îndatorare iar pe de alta se pare că-şi permite să cumpere o participaţie de 20% la Alstom”, a adăugat Ramsauer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO