Business Internaţional

Germania s-a imprumutat mai putin in 2006

26.10.2006, 19:06 28

Ministrul de finante german Peer Steinbrueck a anticipat o reducere a imprumuturilor nete pentru 2006, afirmand ca veniturile din taxe au fost neasteptat de mari, pe masura ce cea mai puternica economie din Europa se dezvolta mai repede decat era prevazut, titreaza Bloomberg.
Steinbrueck a afirmat ca va trebui sa imprumute doar
31 mld. euro (39 mld. dolari) anul acesta, comparativ cu
38,8 mld. euro cat era prevazut in bugetul sau.
Pana acum "2006 este un an fantastic pentru buget", a afirmat Steinbrueck la un eveniment pentru antreprenori organizat de Partidul Social Democrat la Postdam, in afara Berlinului. "Sunt multumit. Este foarte bine ca vom avea o crestere cu mai mult de 2% in acest an, probabil 2,3%", a spus el.
Reducerea nevoilor de imprumuturi ar putea insemna ca guvernul va vinde mai putine obligatiuni investitorilor. Pe 18 octombrie delegatul ministrului de finante Karl Diller a afirmat ca guvernul ar putea sa reduca vanzarile de obligatiuni, planificate pentru a doua oara in acest an, pe masura ce "nevoile de credite sunt mult mai scazute decat ne-am asteptat".
"Se pare ca Germania se va afla in pozitia de a-si reduce semnificativ deficitul in acest an", a spus Stefan Bielmeier, analist la Deutsche Bank Research din Frankfurt.
Steinbrueck a raportat pe 28 septembrie Comisiei Europene ca deficitul bugetar al Germaniei va scadea la 2,6% din PIB anul acesta, fata de 3,3% cat a fost anul trecut. Regulile UE limiteaza deficitul la 3% din PIB. Germania nu a respectat aceasta regula in ultimii patru ani.
Imbunatatirea economiei si cresterea profitului companiilor a dus la cresterea taxelor pe venituri cu 7,9 % in septembrie anul acesta. Doar veniturile din taxele federale guvernamentale au crescut cu 9,1 % luna trecuta, o crestere care va ajuta la mentinerea imprumuturilor nete "in mod clar sub 38,2 mld. euro cat a fost planificat", a mai spus ministrul.
Federal Finance Agency cu sediul la Frankfurt, care se ocupa cu vanzarea obligatiunilor guvernului, a spus ca vor vinde cu 1 mld. euro (1,25 mld. dolari) mai putin la fiecare a cincea vanzare intre 11 octombrie si 13 decembrie datorita reducerii nevoilor de creditare ale guvernului in ultimele trei luni ale anului cu aproape 47 mld. euro (59 mld. dolari).
Puternica crestere economica, care va duce la cresterea numarului de persoane angajate, va ajuta de asemenea la cresterea veniturilor la sistemul de stat al pensiilor si al agentiei federale a muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO