Business Internaţional

Germania trece pe surse alternative de productie a energiei si renunta la centralele nucleare

14.05.2007, 14:09 61

Cand s-a deschis in 2004 pe locul unei foste exploatari miniere, centrala solara Geosol a fost cea mai mare de acest gen din lume. Este atat de curat si de verde in jurul ei si produce zero emisii, fiind foarte usor de manevrat incat este nevoie de doar trei angajati permanenti: managerul centralei solare, Hans-Joerg Koch si "angajatii" responsabili cu securitatea, cei doi caini ciobanesti Pushkin si Adi, scrie The Wall Street Journal.
Centrala este parte a unui proiect de constructie de centrale solare care a transformat cerul innorat al Germaniei intr-un posibil lider al pietei de energie solara. Anul trecut, aproape jumatate din energia solara produsa in lume a fost realizata in aceasta tara. Din primele 20 mari centrale fotovoltaice, 15 sunt in Germania, desi aceasta tara are cu aproape 50% mai putine zile insorite fata de tari precum Portugalia.
Motivul nu este un progres in economie sau in tehnologia centralelor solare, ci o lege adoptata in 2000. Aceasta lege cere celor mai mari companii de utilitati din tara sa subventioneze inceperea proiectelor unor centrale solare cumparand de la acestea curent electric la un pret mai ridicat, ceea ce ar face mai usor pentru nou-veniti sa returneze profit. Legea a fost parte a unei masuri mai cuprinzatoare adoptate de guvernul Germaniei pentru a spori productia de energie prin utilizarea de surse regenerabile, incluzand puterea vantului si materiale biodegradabile. Germania, tara aflata pe locul al saselea la emisiile de dioxid de carbon, incearca sa isi reduca emisiile de gaze de sera si urmareste utilizarea de resurse regenerabile pentru a furniza un sfert din necesarul sau de energie pana in 2020.
De cand a fost infiintata centrala Geosol, aceasta a fost eclipsata ca marime de alte sase centrale solare din Germania, inclusiv cea mai noua centrala solara din lume, Solarpark Gut Erlasee din Bavaria, care are o capacitate de doua ori mai ridicata.
Luna trecuta a inceput constructia unei alte centrale solare uriase pe locul unei foste baze militare din Brandis, aflat la 19 km nord de Espenhain. Odata finalizata, va genera 40 de megawati, sau aproape suficient cat sa alimenteze 10.000 de locuinte.
Oficialii germani au imbratisat tehnologia solara nu doar pentru beneficiile pe care le are pentru mediu. Firmele din Germania care realizeaza panouri fotoelectrice si alte componente au prosperat odata cu noua modalitate de a produce energie si au fost angajate peste 40.000 de persoane in aceasta noua industrie. Alti 15.000 de oameni lucreaza pentru firme implicate in afaceri cu energie solara, care realizeaza sisteme de incalzire pentru locuinte si firme.
Matthias Machnik, un subsecretar al ministerului mediului din Germania, a afirmat ca tara sa nu spera sa aiba pe termen lung mai multe zile insorite care sa genereze energie solara. Totusi spera sa isi extinda exporturile de tehnologie solara si sa devina lider si in acest domeniu.
"Pana se vor produce schimbari climatice, avem doar un anumit numar de ore de soare disponibile", a afirmat Machnik. "Pentru noi, desigur ca vom utiliza energie solara, dar este mult mai important sa asiguram know-how-ul pentru cercetare si dezvoltare."
Anul trecut, exporturile de panouri solare ale Germaniei au insumat aproximativ 15% din vanzarile totale de panouri solare din lume si a altor echipamente fotovolatice, au afirmat oficiali din industrie.
Companiile germane spera sa-si dubleze cota pe piata globala, care insuma 7 mld. euro anul trecut si care creste cu aproximativ 20% anual, a afirmat Carsten Koerning, managing director al Solar Industry Association din Germania, un grup de comert si lobby.
Pentru moment, tehnologia ramane scumpa si realizeaza cu greu mai putin de 0,5%. Guvernul spera sa creasca la 3% pana in 2020.
Oricum, sustinatorii industriei au afirmat ca exista alti factori care favorizeaza productia de energie solara pe termen lung.
Unul este acela ca alte forme de energie din materiale bio-degradabile nu mai sunt luate in considerare. Guvernul a decis sa opreasca toate centralele nucleare pana in 2020.
In timp ce Germania este lider in lume la productia de energie eoliana,
s-a creat o reactie de respingere la adresa uriaselor turbine de vant care au proliferat pe terenurile fermierilor din toata tara.
La Espenhain, oficialii au numai cuvinte de lauda pentru centralele solare, aflate in proprietatea companiei cu sediul la Berlin, Geosol. Instalatia a fost construita pe terenul care a fost folosit pentru depozitarea a milioane de tone de carbune produse de minele din apropiere incepand cu 1930. Proprietatea a fost data in folosinta ca neutilizabila pentru agricultura sau pentru alte scopuri.
Koch, managerul centralei, a admis ca estul Germaniei nu este chiar locul potrivit pentru a capta razele solare. Contrar cu asteptarile populatiei, oricum, panourile solare functioneaza bine chiar si in zilele ploioase, a afirmat el, desi este posibil sa genereze doar un sfert din cantitatea pe care o furnizeaza in mod obisnuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO