Business Internaţional

Goldman Sachs: proiectul de buget pentru 2011 al Ungariei ridică mari semne de întrebare

Autor: Adrian Voicu

03.11.2010, 14:32 29

Proiectul de buget pentru 2011 înaintat Parlamentului de cătreguvernul Ungariei se bazează puternic pe creşterea taxelor şiredirecţionarea asigurărilor de pensie, fără însă a prezenta măsuristructurale, se arată într-un comunicat al Goldman Sachs citat dePortfolio.hu.

Conform băncii, proiectul de buget pentru 2011 nu conţine niciosurpriză. Chiar dacă ţinta de deficit rămâne sub 3%, vor avea locreduceri ale numărului de angajaţi din sectorul bugetar, iarbugetul va fi dependent de taxele impuse băncilor şi fondurilor depensii, planurile de consolidare fiscală sunt nesustenabile, fonromMagdalenei Polan, analist în cadrul Goldman Sachs din Londra.

"Fără metode specifice de reducere a deficitului structural,planurile de consolidare fiscală ale guvernului au slabe şanse săducă la o reducere pe termen lung a riscului şi s-ar putea dovedinesustenabile după ce măsurile de taxare temporară se vor sfârşi şiva veni scadenţa pentru împrumutul contractat de la FMI", se aratăîn analiza Goldman Sachs.

Polan nu se aşteaptă la o scădere a ratingului suveran pemoment, dar menţionează că agenţiile de rating vor monitorizaevoluţiile fiscale şi de creştere.

Pe de altă parte, guvernul ungar de centru-dreapta a anunţat căse aşteaptă la o accelerare a creşterii economice la 5,5%, din 2011până în 2015.

Avansul de 3% prognozat pentru 2011 va fi parţial generat decreşterea consumului intern, ca urmare a reducerii impozitului pevenit, şi de reducerea cheltuielilor statului, cu 7,6%, dupădesfiinţarea a 25.000-30.000 de posturi în sectorul public şi aaltor economii.

Executivul se aşteaptă de anul viitor la o accelerare amajorării PIB, care va ajunge deja la 5% în 2013.
Creşterea economică rapidă, schimbările structurale şi cheltuielilemai mici vor crea o bază suficient de solidă pentru a compensaimpactul negativ al scăderii veniturilor bugetare, după expirareataxelor speciale aplicate unor companii, în 2013, şi reducereaimpozitului pe profit în 2012, potrivit Ministerului Economiei.

Ritmul de creştere a investiţiilor se va menţine constant în2012 faţă de 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO