Business Internaţional

Gordon Brown: FMI trebuie sa repuna pe picioare Europa de Est

30.10.2008, 17:51 9

Premierul britanic Gordon Brown si presedintele francez Nicolas Sarkozy au indemnat la initierea cat mai urgenta a unor interventii la nivel international cu scopul de a stopa raspandirea crizei financiare mondiale, care a inceput sa afecteze si economiile emergente din Europa de Est, scrie presa britanica.

Gordon Brown, cel care a inceput discutiile cu Sarkozy, care detine in prezent si presedintia Uniunii Europene, a declarat ca este absolut necesara intensificarea capacitatii Fondului Monetar International de a ajuta statele mai sarace amenintate de criza economica.
"Principala noastra prioritate la momentul actual este aceea de a stopa raspandirea crizei catre alte state, inclusiv catre cele din Europa de Est unde problemele incep deja sa apara si, in consecinta, trebuie actionat cat mai repede", a afirmat Brown.
Premierul britanic a spus ca va analiza impreuna cu Sarkozy problema "fondului global pe care Fondul Monetar International va trebui sa il creeze pe baza propriilor sale resurse pentru a ajuta economiile aflate in dificultate".
Liderul britanic - care urmeaza sa plece intr-o vizita in Golful Arab - realizase anterior presiuni asupra Chinei si a statelor din zona Golfului pentru ca acestea sa contribuie la crearea unui nou fond de redresare financiara patronat de FMI, aducand ca argument faptul ca cele 250 de miliarde de euro (415,32 mld. dolari) pe care le detine organizatia internationala in prezent nu sunt suficiente.
Si presedintele Sarkozy a cerut Fondului Monetar International sa intervina pentru a redresa situatia. "Trebuie sa gasim mijloacele necesare pentru ca FMI sa dispuna de mai multe resurse pentru a acorda ajutor unui anumit numar de tari, in special statelor emergente", a afirmat Sarkozy.
Cei doi lideri s-au intalnit in incercarea de a realiza un front comun de sustinere in cadrul reuniunii care va avea loc saptamana viitoare la Bruxelles, inainte de summitul grupului G20 al celor mai puternice state la nivel global care va avea loc la Washington in data de 15 noiembrie.
Sarkozy a afirmat ca este "extrem de interesat de propunerile lui Gordon Brown in ceea ce priveste viitorul rol pe care ar trebui sa il aiba FMI", unul dintre principalele subiecte de discutie aflate pe agenda summitului G20, adaugand ca va cere suportul celorlalte state membre in crearea unui mecanism financiar destinat economiilor emergente din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO