Business Internaţional

Grecia elimină zilele suplimentare de concediu acordate funcţionarilor care folosesc PC-uri

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

15.09.2013, 20:28 282

Ministrul grec pentru reformă admi­nistrativă, Kyriakos Mitsotakis, vrea să elimine „o aberaţie“, conform propriilor cuvinte, din sectorul public al ţării, şi anume zilele suplimentare de concediu acordate angajaţilor care folosesc calculatoare, relatează AFP.

„Există încă în sectorul public, în 2013, posibilitatea de a beneficia de 6 zile suplimentare de concediu pe an pentru că un angajat foloseşte un calculator, altfel spus aproape toţi angajaţii“, a explicat ministrul la postul de televiziune Skai.

Anunţul are loc într-o perioadă în care guvernul este pe cale să pună în practică o amplă reformă a sectorului public, cerută de UE şi FMI pentru reducerea cheltuielilor publice.

Principalul sindicat al funcţionarilor publici, Adedy, a explicat că această primă de calculator corespunde unei pauze zilnice de 20 de minute acordate angajaţilor în anii ’90 pentru evitarea problemelor oftalmologice şi care a fost ulterior anualizată, rezultând zilele suplimentare de concediu. Sindicatul a precizat că eliminarea acestor zile de concediu reprezintă doar un detaliu faţă de reforma care are loc în sistem.

Planul de restructurare prevede disponi­bilizarea a 12.500 de funcţionari publici până la sfârşitul lunii septembrie şi un număr egal până la sfârşitul lui decembrie. La aceştia se adaugă concedierea a 4.000 de persoane până la sfârşitul acestui an, inclusiv din televiziunea publică, şi a altor 11.000 în 2014, aceste măsuri urmând să fie compensate prin angajări.

Reforma dă posibilitatea desfiinţării unor posturi şi transferarea angajaţilor pe alte poziţii.

Guvernul se concentrează totodată pe deţinătorii de diplome false şi pe funcţionarii sancţionaţi disciplinar.

Criteriile de evaluare sunt însă contestate, iar rectorii universităţilor refuză să dea ministerului informaţiile solicitate.

Personalul universitar va participa săptă­mâna viitoare la o demonstraţie, alături de profesori şi personalul medical.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO