Business Internaţional

Grecia iese în stradă. Nu mai vrea sa strângă cureaua. Parlamentul trebuie să decidă: ori merge înainte, ori falimentul - GALERIE FOTO

În aşteptarea începerii discuţiilor asupra pachetului de masuri de austeritate

Măsurile de austeritate primite cu proteste violente în Grecia. Cum va vota parlamentul?

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

28.06.2011, 15:43 2556

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic(nord), marţi, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore,declanşată de sindicate, în semn de protest faţă de bugetul deausteriate dezbătut în Parlament, relatează AFP.

"Nu măsurilor de mizerie socială, ajunge până acum, nu maivrem", se putea citi pe o pancartă, în faţa sediului confederaţieidin domeniul privat, GSEE, în centrul Atenei.

Strigând "Proiectul de lege nu va trece", manifestanţii audefilat, la începutul după-amiezii, până la Piaţa Syntagma, în faţaParlamentului, unde şi-au instalat tabăra, de peste o lună,"indignaţii", o mişcare populară lansată în mai, în Spania, cares-a răspândit şi în Grecia.

Cu două ore mai devreme, aproximativ 4.000 de membri aiFrontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat,de asemenea, până la Piaţa Syntagma, potrivit unor jurnaliştiAFP.

Importante forţe de poliţie, al căror număr se ridica laaproximativ 4.000, potrivit autorităţilor, erau mobilizate încentrul capitalei, pentru a escorta defilările manifestanţilor,blocând traficul rutier în centrul Atenei.

Parlamentul era înconjurat de sute de membri ai trupeloranti-revoltă, în timp ce o barieră era ridicată în faţa intrării înclădire, pentru a împiedica manifestanţii să se apropie.

La ora 15.GMT (18.00, ora României), dezbaterile, începute luniseara, urmau să fie reluate, asupra "cadrului pe termen mediu alstrategiei finanţelor publice", un proiect de lege controversat,dar crucial pentru ţară şi pentru zona euro, care prevederealizarea unor economii în valoare de 28,4 miliarde de euro şiprivatizări în valoare de 50 de miliarde de euro, până în 2015.

Creditorii ţării, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul MonetarInternaţional (FMI), dar şi Guvernul socialist, condiţioneazăcontinuarea acordării de ajutoare Greciei de adoptarea, miercuri, aacestui proiect de lege şi a legii de aplicare a acestuia, joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO