Business Internaţional

Grecia primeste lovitura dupa lovitura din cauza datoriilor

10.12.2009, 00:00 28

Agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit in scadereratingurile corespunzatoare creditelor pe termen lung in cazul acinci banci prezente, de altfel, si pe piata romaneasca: NationalBank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank, ATE Bank si PiraeusBank.

Astfel, Fitch a reevaluat ratingul aferent creditelor pe termenlung ale National Bank of Greece, Alpha bank, EFG Eurobank siPiraeus de la "A minus" la "BBB plus", in timp ce ratingul ATE Bank(Banca Agricola a Greciei) a fost coborat cu o treapta, de la "BBB"la "BBB-", potrivit unui comunicat emis de agentie.

In ceea ce priveste perspectiva ratingurilor pe termen lung,aceasta este negativa pentru toate bancile, cu exceptia NationalBank of Greece, in cazul acestei institutii perspectiva fiindstabila.

Fitch anuntase anterior ca a redus ratingul Greciei pentrucreditele pe termen lung in valuta si moneda nationala de la "Aminus" la "BBB plus", in timp ce calificativul pentru imprumuturipe termen scurt in valuta a fost revizuit in jos, de la "F1" la"F2".

Fitch a mai precizat ca desi bancile nominalizate este deasteptat sa aiba evolutii "adecvate" in trimestrul al patrulea alacestui an si in 2010, "exista un risc ridicat ca pozitia fiscaladeloc solida a Greciei, care a alimentat si retrogradareacalificativului de tara, sa accentueze deteriorarea economiei".

Acest risc ar putea intarzia revenirea economica a tarii, "iarin cele din urma s-ar putea reflecta in viitorul operatiunilorbancare, plasand presiuni suplimentare asupra profitabilitatii si acalitatii activelor din domeniul bancar", potrivit comunicatuluipublicat de Fitch.

Totodata, agentia de rating a subliniat faptul ca bancile elenetrebuie sa-si reduca dependenta de finantarile primite de la BancaCentrala Europeana (BCE), care desi s-a temperat usor in a douajumatate a anului, "ramane in continuare semnificativa".

O alta problema pentru sistemul bancar elen ar putea fireprezentata de faptul ca obligatiunile guvernamentale grecesti nuar mai putea fi considerate eligibile drept garantii pentrufinantarile acordate de BCE daca institutia va reveni in 2011 lareglementarile anterioare crizei.

Astfel, BCE accepta in prezent si obligatiuni cotate cu ratingul"BBB minus" drept garantii pentru imprumuturi, insa de la sfarsitullui 2010 ar putea reveni la vechile proceduri, primind doarobligatiuni cu calificativ de la "A minus" in sus. In consecinta,bancile elene s-ar putea confrunta cu noi presiuni in lipsafinantarii ieftine de la BCE, motiv pentru care intregul sistembancar grecesc ar putea intra in deriva.

La scurta vreme dupa ce Fitch a anuntat retrogradarearatingurilor celor cinci banci, actiunile National Bank of Greecesi Alpha Bank au intrat in picaj, depreciindu-se cu 4,4%, respectiv5,1%.

Ceea ce se intampla in Grecia este un "avertisment", a explicatChris Tinker, director de cercetare in domeniul pietelor de capitaldin cadrul ICAP Apollo.

"Guvernele au cheltuit foarte multi bani pentru a ne scoate dinrecesiune si, din acest motiv, finantele publice se confrunta cupresiuni substantiale", potrivit lui Tinker.

Revizuirea in scadere de catre Fitch a ratingului Greciei lacreditele pe termen lung acordate atat in valuta, cat si in monedanationala, de la "A minus" la "BBB plus", a reprezentat a doualovitura de credibilitate din ultimele zile pentru Grecia. Agentiade evaluare financiara Standard & Poor's anuntase la inceputulsaptamanii ca va plasa sub supraveghere, cu implicatii negative,ratingul de tara "A minus" al Greciei. Mai mult, agentia Moody's aplasat pe 29 octombrie perspectiva ratingului "A minus" al Grecieila treapta "negativa".

Ministrul elen de finante George Papaconstantinou a explicatinsa ca nu exista "absolut" niciun risc ca tara sa intre inincapacitate de plata, incercand astfel sa tempereze speculatiileinvestitorilor izbucnite odata cu reducerea ratingurilor de catreFitch.

"Incercam sa garantam cat mai repede cu putinta atat in fatacetatenilor, cat si a pietelor ca ne indreptam catre directiapotrivita", a aratat Papaconstantinou, precizand ca Grecia nu varecurge la nicun ajutor de urgenta din partea Uniunii Europene.

La polul opus, oficialii UE si-au anuntat disponibilitatea de asprijini guvernul de la Atena sa-si echilibreze deficitul bugetar,a declarat comisarul european pentru economie si politica monetaraJoaquin Almunia, fara a preciza insa in ce ar putea consta acestajutor, scrie Bloomberg. Comisia Europeana "va asista guvernul elenin programul de consolidare si reforma, potrivit cadrului stabilitin tratate", a explicat Almunia.

Economia Greciei s-a contractat cu 1,7% in trimestrul altreilea, iar deficitul bugetar al tarii este de asteptat sa urceanul acesta la 12,7%, potrivit biroului national de statistica dela Atena.

Standard & Poor's a anuntat luni ca datoria guvernamentala aGreciei ar putea urca anul viitor la 125% din PIB, urmand sapersiste la acel nivel sau sa creasca "pe termen mediu".

Guvernul socialist condus de premierul George Papandreou,instalat in functie la inceptul lui octombrie, intentioneaza sataie deficitul bugetar pana la 9,1% din PIB in 2010. Autoritatilevor, de asemenea, sa majoreze impozitele pe proprietate si pe unelevenituri, dar si sa inghete salariile si pensiile din sectorulpublic.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, aaratat la inceputul saptamanii ca oficialii de la Atena trebuie saactioneze "in mod curajos" pentru a reusi sa controloze bugetul destat. "In mod cert, in prezent s-a declansat panica si isterie", aaratat si Peter Dixon, economist pentru Commerzbank.

Impactul asupra Romaniei?

Decizia agentiei de rating Fitch de a reduce ratingul bancilorelene si ratingul la creditele pe termen lung ar putea aveaconsecinte si in Romania. Bancile grecesti este posibil sa obtinacredite la un cost mai mare sau sa nu mai poata primi imprumuturide la Banca Centrala European. Aceasta situatie ar putea afectasistemul bancar grec, dependent de creditele ieftine de la BCE.Subsidiarele lor din Romania ar putea fi in consecinta lipsite de oparte din fondurile trimise de la bancile-mama. "O inrautatire aratingului pentru banca EFG Eurobank va avea ca rezultat o usoarascumpire a surselor de creditare. Asupra Bancpost insa, subsidiaraEurobank in Romania, aceasta modificare de rating va avea un impactnul sau neglijabil. Banca mama ne-a pus la dispozitie surse definantare pe termen lung, iar pretul acestora nu se va modifica", adeclarat pentru ZF Mihai Bogza, presedintele Bancpost. Creditoriigreci sunt prezenti pe piata din Romania atat cu jucatori de taliemedie si mica, cat si cu jucatori care se bat cu creditoriiaustrieci pentru primele locuri in topul celor mai mari banci dinRomania. La jumatatea acestui an doua banci elene intrasera in top10 cele mai mari banci de pe piata locala dupa valoarea activelor.Bancpost, subsidiara locala a EFG Eurobank, se afla pe pozitia aopta cu o cota de piata de 4,8% si cu active in valoare de 3,8 mld.euro. Pe pozitia urmatoare se afla Alpha Bank, care este aproape laegalitate dupa cota de piata cu Bancpost. Fata de clasamentul de lasfarsitul lui 2008, grecii de la Alpha Bank au coborat de pe locul5 pe pozitia a noua, cu active de 3,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO