Business Internaţional

Grecii sunt nemultumiti de vanzarea OTE catre Deutsche Telekom

16.05.2008, 14:17 18

Angajatii companiei elene de telecomunicatii OTE, detinuta de catre statul grec, au protestat in fata Parlamentului impotriva vanzarii companiei catre nemtii de la Deutsche Telekom, care au anuntat ca intentioneaza sa preia intreaga companie, scrie International Herald Tribune.
Incidentul ilustreaza cat de sensibili sunt grecii cand vine vorba despre vanzarea unor companii de stat.
Potrivit declaratiilor oficiale ale guvernului elen, vanzarea companiei de telecomunicatii OTE catre Deutsche Telekom se va finaliza rapid. Valoarea tranzactiei se ridica la aproximativ
3 miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari). Privatizarea OTE reprezinta piesa de rezistenta a noul program de privatizari ale companiilor statului, implementat de actualul guvern conservator al Greciei.
In timpul campaniei electorale conservatorii, care au castigat alegerile din septembrie anul trecut si care acum detin o majoritate fragila de aproxi-mativ 300 de locuri in cadrul Parlamentului elen, au promis modernizarea economiei prin atragerea de investitori straini, precum si relansarea sectorului public si eliminarea coruptiei din cadrul acestuia.
"Odata semnat, acordul de privatizare va asigura viitorul OTE. Compania va deveni unul dintre cei mai buni parteneri strategici din regiune", a declarat ministrul de finante elen, George Alogoskoufis.
Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telecomunicatii din Europa, a anuntat deja achizitia unei participatii de 19,9% in cadrul companiei de investitii Marfin Investment Group Holdings, pentru suma de 2,6 miliarde de euro (4,01 miliarde de dolari). De asemenea, compania germana a mai anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze inca 3 procente din participatia OTE pentru a deveni astfel cel mai mare actionar din cadrul companiei.
Potrivit declaratiilor ministrului de finante elen, numarul locurilor din conducerea OTE va fi impartit in mod egal intre compania germana si cea greaca.
Deutsche Telekom va numi directorul executiv al OTE, in timp ce guvernul elen va fi responsabil cu numirea presedintelui companiei. Compania greaca isi va pastra numele, iar in ceea ce priveste restructurarea companiei, guvernul va fi consultat in mod obligatoriu, in cazul concedierilor de personal sau al vanzarilor de active, atata timp cat statul elen va detine in continuare o participatie minima de 5%. In prezent, statul detine in cadrul OTE o participatie de 28%.
Alogoskoufis a atras totusi atentia ca mai sunt probleme care trebuie puse la punct inainte de finalizarea vanzarii catre Deutsche Telekom.
"Cateodata atfel de tranzactii pot esua exact cand se pun in discutie detaliile lor", a declarat Alogoskoufis.
Un astfel de detaliu ar putea fi tocmai modul in care cele doua companii urmeaza sa-si imparta puterea in cadrul conducerii OTE.
Criticii vanzarii OTE catre Deutsche Telekom, printre care si membrii marcanti ai partidului conservator elen, adepti ai liberalismului pietei, sunt de parere ca privatizarea companiei elene se indreapta intr-o directie cu totul gresita.
"Aceasta practica de comanagement este daunatoare pentru ambele companii pentru ca nu poti intr-adevar conduce o companie prin infiintarea unui comitet executiv", a declarat Stefanos Manos, fost ministru de finante, primul care a inceput privatizarea OTE, inca din 1993.
"Va fi un haos general. O parte a conducerii va lua hotarari cel mai probabil din considerente de ordin politic, in timp ce partea cealalta va conduce compania potrivit principiilor de piata de cerere si oferta", a adaugat Manos.
"Guvernul ar fi trebuit mai degraba sa aleaga pentru OTE un partener de origine americana sau asiatica, care sa preia compania si care sa reprezinte pentru companie intrarea pe piata europeana de telecomunicatii, intregul parteneriat capatand astfel un alt scop", a incheiat el.
Pentru Deutsche Telekom, preluarea OTE va reprezenta nu numai intrarea pe piata elena a telecomunicatiilor, ci si accesul catre pietele aflate in continua crestere din regiunea Balcanilor.
In plus fata de retelele de telefonie fixa si mobila pe care OTE le detine in Grecia, compania elena mai detine operatori de telefonie mobila si in alte state din regiunea balcanica, precum Serbia, Romania, Bulgaria, Macedonia sau Albania.
"Cele doua companii se vor completa reciproc pentru acoperirea regiunii balcanice a Europei", a declarat Anna Bischof, purtatorul de cuvant al Deutsche Telekom. "Tocmai din aceasta cauza, achizitia reprezinta un punct de maxim interes pentru noi", a incheiat Bischof.
Cu toate asigurarile venite din partea oficialitatilor elene, sindicatele muncitorilor din Grecia se tem ca odata cu schimbarea staff-ului executiv al OTE, numarul disponibilizarilor va creste.
"Este o fobie generala a sindicatelor care se reflecta nu numai in domeniul telecomunicatiilor, ci in toate sectoarele economiei", a adaugat Alogoskoufis.
"Aceasta temere reprezinta o stare de spirit, care din pacate reprezinta conceptia unei minoritati a populatiei", a continuat ministrul.
Protestul angajatiilor OTE, sustinut de catre liderii partidelor de stanga, a durat aproximativ doua zile, prin care reprezentantii companiei cereau guvernului sa nu cedeze controlul asupra OTE catre Deutsche Telekom.
"In mod cert nu exista un sentiment de bun agur in randul populatiei asupra incheierii acestei tranzactii. Astfel de reactii sunt insa complet nepotrivite pentru o populatie care intotdeauna a fost implicata in comertul international", a incheiat Alogoskoufis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO