Business Internaţional

Greenspan: Cresterea preturilor la petrol va afecta dezvoltarea economica globala

19.10.2005, 21:34 10

Majorarea preturilor la carburanti a dus la scaderea puterii de cumparare a consumatorilor si "va reprezenta cu siguranta un obstacol" in calea dezvoltarii economice pe plan global, a declarat Alan Greenspan, presedinte al bancii centrale a Statelor Unite (Fed), relateaza Bloomberg.

Nivelul record al preturilor la titei, benzina si gaze naturale reprezinta "un accident iminent" avand in vedere faptul ca cererea globala a depasit capacitatea de productie, a declarat Greenspan in fata unui grup de lideri ai sectorului japonez de afaceri.

Banca centrala incearca sa mentina sub control inflatia fara a afecta cresterea economica, dupa ce preturile la benzina au crescut cu 33% in ultimul an. Fed a majorat rata sa de referinta cu un sfert de punct procentual pana la 3,75% pe 20 septembrie. De atunci, mai multi strategi au sugerat ca sunt ingrijorati mai degraba de majorarile de preturi decat de incetinirea ritmului de crestere economica in Statele Unite.

Fondul Monetar International estimeaza o rata de crestere a economiei globale de 4,3% in 2006, neschimbata fata de anul trecut. FMI anticipeaza ca economia americana va creste cu 3,3% anul viitor, comparativ cu 3,5% in 2005.

Greenspan nu a oferit nici un indiciu privitor la reactia pe care banca centrala o va avea in decursul intrunirii din 1 noiembrie fata de asteptarile legate de incetinirea cresterii economice si cresterea inflatiei. Titlurile de trezorerie americane au crescut pentru prima zi din sase in Asia ca urmare a comentariilor lui Greenspan.

Preturile la contractele futures pentru benzina au crescut pana la valoarea record de 2,92 de dolari pe galon pe 31 august, aceste contracte fiind tranzactionate la 1,79 dolari in prezent.

Preturile contractelor futures pentru titei au atins valoarea record de 70,85 de dolari pe baril pe 30 august si se situeaza la un nivel de 64,20 in prezent.

Cresterea preturilor ca urmare a uraganelor Katrina si Rita au afectat serios puterea de cumparare a consumatorilor, arata Greenspan. Presedintele Fed caracterizeaza nivelul actual al capacitatii de rafinare pe plan global drept "ingrijorator", pentru ca acesta a avansat cu un ritm mai lent decat cel al productiei de petrol in ultimul deceniu.

"O mare parte a declinului raportului dintre nivelul utilizarii de petrol si nivelul real al PIB in Statele Unite a rezultat din cresterea proportiei de PIB compus din sevicii, bunuri hightech si alte industrii ce depind mai putin de petrol," arata Greenspan.

"Cresterea actuala a preturilor la petrol va afecta cresterea economica si inflatia intr-o mai mica masura comparativ cu anii ''70", a precizat Greenspan. Acest lucru se intampla deoarece preturile nu mai sunt atat de dependente de petrol.

Pe parcursul acestui an, preturile la consum au crescut cu o rata anuala de 5,1%, comparativ cu 3,3% in perioada similara a anului trecut. Consumatorii spun ca inflatia va atinge o medie de 3,1% pe an in urmatorii cinci ani.

Pe de alta parte, Greenspan a subliniat necesitatea unor noi investitii in domeniul explorarii si productiei petroliere.

"In cazul in care strategiile, institutiile politice si atitudinile nu se schimba, nu vor exista reinvestitii adecvate in facilitatile petroliere", arata presedintele bancii centrale americane .

In ciuda actualului context dificil, Greenspan se declara totusi optimist cu privire la viitor. Petrolul va fi inlocuit de resurse energetice alternative mai putin costisitoare inainte de epuizarea rezervelor de petrol, spune Greenspan. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO