Business Internaţional

Greenspan tine in sah politica monetara europeana

05.06.2003, 00:00 15

Pietele financiare au intrat din nou in alerta ieri dupa ce Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale americane (Fed), a sugerat ca autoritatile monetare ar putea reduce rata dobanzii de referinta la dolari, ceea ce ar prelungi slabiciunea dolarului.
Discursul prin satelit al lui Greenspan a fost adresat cu ocazia unei conferinte a liderilor celor mai importante banci din lume, care a avut loc ieri la Berlin.
Cu aceasta ocazie, Greenspan a declarat ca se asteapa ca economia americana sa-si accelereze cresterea catre sfarsitul anului, dar a subliniat ca o reducere a ratelor dobanzii ar putea fi necesara ca o "asigurare" impotriva deflatiei, scrie CNN Money.
O eventuala reducere a dobanzilor pentru dolari va neutraliza complet mult-asteptata masura de reducere a dobanzilor la euro. Decizia Bancii Centrale Europene(BCE) cu privire la dobanzile pentru euro va fi luata astazi, si pietele spera o reducere de jumatate de punct procentual, de la 2,5%, la 2%. Rata doanzii de referinta la dolari este in prezent de 1,25%, cel mai mic nivel din ultimii 41 de ani.
O reducere a dobanzilor pentru euro va scadea atractivitatea euro fata alte valute, ajutand la deprecierea monedei europene, insa raportul fata de dolar nu se va schimba semnificativ, din moment ce Fed ar putea lua o masura similara, noteaza New York Times.
Economia zonei euro este afectata grav de aprecierea monedei unice, care compromite profitabilitatea exportatorilor. In plus, un euro puternic creste pericolul deflatiei in Germania.
Euro s-a depreciat ieri fata de dolar la 1,1702 dolari pe euro dupa ce un raport oficial a aratat ca sectorul european al serviciilor s-a contractat in mai pentru a patra luna consecutiv. Euro s-a depreciat fata de yen, la 139,19 yeni pe euro. De asemenea si dolarul s-a depreciat fata de yen, la 118,75 yeni pe dolar.
Greenspan s-a aratat optimist fata de viitorul economiei SUA, spunand ca a avut loc "o schimbare majora a tuturor factorilor" care au franat economia la inceputul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO