Business Internaţional

Gripa aviara mareste vanzarile grupului elvetian Roche

20.10.2005, 20:35 19

Roche, cel mai mare producator de medicamente impotriva cancerului din lume, se asteapta ca vanzarile din al treilea trimestru sa sporeasca cu 20 de procente pe fondul cresterii cererii pentru Avastin, un tratament impotriva cancerului si pentru produsul antigripal Tamiflu, informeaza Bloomberg.

Incasarile au crescut pana la nivelul de 5,62 de miliarde de euro de la 4,76 de miliarde de euro, cat s-a raportat anul trecut.

Grupul elvetian, care a castigat in luna ianuarie licenta exclusiva pentru producerea in Europa a medicamentului Avastin, este singurul din primii mari cinci jucatori de pe piata medicamentelor care a reusit anul acesta sa primeasca aprobarea pentru un produs nou care poate genera vanzari de miliarde de euro.

Ritmul de crestere al vanzarilor este de trei ori mai mare decat ritmul mediu inregistrat de piata si mult mai rapid decat cel al rivalilor de la GlaxoSmithKline si Novartis.

Compania elvetiana Roche Holding, care produce cel mai eficient tratament contra gripei aviare, si-a anuntat recent disponibilitatea de a discuta despre posibilitatea acordarii drepturilor de productie catre alte firme.

Expertii din lumea medicala se tem ca oferta de medicamente de pe piata ar fi prea mica, in cazul unei epidemii de gripa, dar Roche considera ca nici o alta companie nu este capabila sa produca medicamentul Tamiflu.

Roche a beneficiat de o crestere a vanzarilor produsului Tamiflu in contextul unei crize generate de pericolul gripei aviare. Vanzarile totale s-au dublat pana la 180 de milioane de euro in acest trimestru, iar estimarile reprezentantilor Roche pentru ultimul trimestru din 2005 sunt cuprinse intre 130 si 160 de milioane de euro. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO