Business Internaţional

Grupul bancar UBS a fost dat in judecata de un fost client

06.08.2003, 00:00 15



Grupul bancar elvetian UBS a fost dat in judecata de producatorul american de componente auto Dana Corp., sub acuzatia ca s-ar fi folosit in mod neloial de informatii confidentiale.



La inceputul luni iulie, compania americana a primit o propunere de achizitie din partea rivalului ArvinMeritor Inc., in valoare de 2,2 miliarde de dolari sub forma de lichiditati. La acel moment, expertii UBS acordau consultanta financiara producatorului ArvinMeritor.



Conducerea Dana a respins oferta pe care a apreciat-o ca fiind "prea mica" si, in replica, rivalul i-a intentat proces, sustinand ca aceasta decizie a fost justificata prin argumente care au indus in eroare investitorii.



Litigiul care implica grupul elvetian va fi judecat de un tribunal din New York. Potrivit acuzatiilor ce i se aduc, UBS "a adunat informatii confidentiale despre Dana, cum ar fi situatia financiara, proiectele de afaceri si perspectivele sale, postura competitiva, secretele comerciale si eventualele sale responsabilitati", in timpul unei colaborari, in martie 2002.



Surse apropiate companiei au precizat ca este vorba de un proiect de fuziune nefinalizat, intrucat Dana si potentialul partener nu au ajuns la un acord cu privire la conditiile de lucru ale angajatilor.



In replica, un reprezentant al UBS a subliniat ca relatia bancii elvetiene cu ArvinMeritor este anterioara parteneriatului cu Dana.



"Compania Dana a luat cunostinta de potentialul UBS, precum si de regulamentul sau privind respectarea informatiilor confidentiale. Consideram ca acest proces este nejustificat si intentionam sa ne aparam cum putem mai bine", a aratat reprezentantul bancii elvetiene.



Conducerea Dana solicita tribunalului un ordin prin care parteneriatul dintre UBS si ArvinMeritor sa ia sfarsit. Totodata, producatorul considera ca are dreptul la plati "compensatorii si de sanctiune" care sa acopere daunele provocate de UBS prin "incalcarea contractului si tradarea clandestina a increderii".



Procesele prin care companiile dau in judecata firmele care le-au oferit, la un momend dat, consultanta financiara sunt rare. Unul dintre cele mai renumite precedente a avut loc in 1999. La acea data, conglomeratul german Mannesmann a intentat proces bancii de investitii Goldman Sachs, care oferea consulanta financiara operatorului britanic de telecomunicatii Vodafone in cadrul proiectului prin care grupul a lansat o oferta ostila de preluare a rivalului german.



Mannesmann a acuzat Goldman Sachs ca s-a folosit in cadrul acestui proces de informatiile obtinute pe perioada unei colaborari anterioare. Un tribunal britanic a respins cazul, considerand ca litigiul "este nejustifiat si trebuie neglijat in totaliate".



Cu o istorie de un deceniu, Dana Corporation este una dintre cele mai mari producatoare de componente auto din lume. Grupul deruleaza operatiuni in 30 de state si are in evidenta aproximativ 60.000 de salariati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO