Business Internaţional

Grupul rusesc Sibneft, in vizorul marilor companii petroliere

14.04.2003, 00:00 23

Actiunile companiei petroliere rusesti Sibneft sunt in continua crestere, pe fondul zvonurilor legate de iminenta incheierii unei tranzactii de achizitionare a companiei de catre o multinationala.
Actiunile Sibneft au crescut cu aproximativ 10% de la inceputul acestei luni. Cresterea a fost determinata de informatiile conform carora Shell sau o alta mare companie petroliera ar negocia cumpararea companiei. Zvonurile au aparut  dupa formarea, in luna februarie, a unei companii mixte in valoare de 7 miliarde de dolari intre BP si TNK, afacere ce a dat nastere celui de-al treilea mare grup petrolier al Rusiei.
Sibneft este considerat drept unul din motoarele cresterii productiei de petrol in Rusia, cu 530.000 de barili pe zi, intentionand sa atinga o productie de pana la 1-1,2 milioane de barili pe zi in anul 2010. A cincea mare companie petroliera din Rusia, Sibneft a castigat in decembrie licitatia pentru pachetul de 75% din actiunile companiei petroliere Slavneft la un pret de 1,86 miliarde de dolari.
Speculatiile privind vanzarea Sibneft nu sun noi, iar conducerea acesteia nu si-a ascuns dorinta de a vinde compania la un pret potrivit. In acest moment, numai 13% din actiunile companiei sunt tranzactionate public, insa aceasta cota va fi majorata la 25%.
De la incheierea tranzactiei cu TNK-BP, o serie de declaratii ale guvernului rus referitoare la intentia de a anula orice viitoare acorduri de impartire a productiei, cat si cadrul fiscal si legal privind dezvoltarea petroliera, i-au tinut pe investitorii straini departe. O eventuala preluare a Sibneft ar putea incuraja marile companii petroliere care sunt interesate sa-si sporeasca expunerea fata de Rusia prin achizitionarea unor companii existente pe aceasta piata.
Sibneft si Shell au refuzat sa comenteze, insa unii analisti s-au aratat sceptici cu privire la gradul de atractivitate al Sibneft ca tinta pentru o posibila achizitie. Steven Dashevski, din cadrul Aton Capital din Moscova, remarca faptul ca pretul de vanzare al Sibneft este deja foarte mare si ca au fost deja luate foarte multe masuri de restructurare, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea companiei ce ar achizitiona Sibneft de a aplica modificari suplimentare.
Shell nu este de altfel singura companie interesata de Sibneft. ExxonMobil si ChevronTexaco ar putea fi incluse pe lista posibililor ofertanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO