Business Internaţional

Gustul ciocolatei ramane acelasi. Pretul nu

14.08.2003, 00:00 70



Amatorilor de ciocolata europeni li se vor oferi in continuare tablete care contin "unt de cacao pur". Acestia se temeau ca, dupa adoptarea unei noi directive europene, producatorii de ciocolata vor modifica reteta produselor lor preferate.



La inceputul lunii august, conform noilor reglementari europene, producatorii de ciocolata au primit aprobarea de a schimba compozitia tabletelor, adaugand asa-numitele "grasimi vegetale". Autoritatile dau si o lista cu aceste ingrediente, printre care se gasesc uleiul de palmier sau cel din nuci de cocos, pe langa cele cu denumiri mai putin cunoscute persoanelor din afara bransei. Aceste grasimi nu vor putea depasi 5% din greutatea produsului finit, care altfel nu va mai putea fi numit "ciocolata" sau "produs din cacao".



Directiva mai impune o restrictie, si anume ca pe ambalajele produselor care contin astfel de ingrediente sa se faca mentiunea: "in plus fata de untul de cacao, mai contine si alte grasimi vegetale".#leadend#



Noile reglementari au insa o "istorie" veche de trei ani. De atunci au inceput discutiile si disputele in randul fabricantilor din industria ciocolatei, care vad in adaugarea grasimilor vegetale un adevarat sacrilegiu. In aceasta saptamana, Sylvain Margou, secretarul general al Sindicatului national al producatorilor de ciocolata din Franta, a explicat de ce: "Fabricantii de ciocolata nu vor sa-si modifice retetele pe baza de pudra de cacao, unt de cacao si zahar, deoarece risca sa-si nemultumeasca sau chiar sa-si piarda clientii". Fabricantii sunt indignati ca prin unda verde data de autoritati piata va fi invadata de produse cel mult mediocre.



Produs de lux?



Producatorii mai au insa o problema, pe care o considera de mai mare importanta: cota taxei pe valoare adaugata (TVA) aferenta produselor lor. Ei doresc scaderea acesteia, de la 19,6% cat este in prezent, la 5,5%.



Imediat dupa al doilea razboi mondial, ciocolata a fost considerata produs de lux, si de aceea nu a fost aplicata cota redusa. La sfarsitul anilor 1960, statul francez, confruntandu-se cu o inflatie in crestere, a stabilit o lista de produse de prima necesitate pentru care sa se aplice o cota redusa. Printre acestea figura doar ciocolata neagra sub forma de tablete. Incercarile din anii urmatori de a introduce toate produsele din cacao pe lista au esuat, din cauza efectelor negative pe care aceasta masura le-ar avea asupra bugetului de stat.



Cota de 5,5 procente, aplicata celorlalte produse alimentare, este foarte apropiata de cotele in vigoare in alte tari. Astfel, in Luxemburg TVA-ul este de doar 2%, in Belgia este de 6%, Germania si Spania aplica o cota de 7%, iar Italia 10%. "Este o exceptie nefericita, o injustitie extraordinara", subliniaza Margou.



El sustine ca scaderea cotei TVA ar sustine consumul de ciocolata si ar sprijini industria producatoare. In Franta, industria ciocolatei numara 12.000 de angajati, iar in ultimii zece ani a inregistrat o crestere cu 20%. Mai mult, consumul de ciocolata pe cap de francez a fost in 2002 de 7 kilorgame.



Pe piata mondiala a ciocolatei, noua directiva nu va avea un efect semnificativ, deoarece fabricantii nu vor sa-si modifice retetele traditionale. De asemenea, pretul mondial pentru cacao ar trebui sa ramana cam la acelasi nivel, avand in vedere ca participantii pe pietele la termen stiau inca de acum trei ani ca legislatia privind ciocolata va fi modificata. De atunci, fabricantii din sapte state europene, precum si cei din Statele Unite au inceput sa utilizeze grasimile vegetale in productia ciocolatei, cu scopul de a reduce din costuri pe de o parte si, pe de alta parte, de a deveni mai putin independenti de producatorii de cacao.



Daca efectul reglementarilor europene va fi minim, nu acelasi lucru se poate spune despre evolutia pietei celui mai important ingredient al ciocolatei.



Deficit de cacao



Productia de cacao din acest an, de peste 3 milioane de tone reprezinta un adevarat record. Clasamentul producatorilor de cacao este dominat de tari din estul Africii: Coasta de Fildes, Ghana, Nigeria si Camerun, dar si productia Indoneziei este desul de importanta. Liderul necontestat este Coasta de Fildes, cu o cota de piata de 40% sau 1,3 milioane de tone.



Se pare insa ca productia mondiala este pe cale de a scadea. Jonathan Parkman, analist la Credit Lyonnais Rouse, estimeaza ca deficitul pe perioada 2003-2004 se va ridica la 51.000 de tone, fata de excedentul de 50.000 de tone din 2002-2003. Daca previziunea lui Parkman se va adeveri, pretul mondial pentru cacao va incepe sa creasca. "De patru saptamani, Coasta de Fildes a avut parte de o vreme secetoasa; daca aceste conditii meteorologice raman neschimbate, pietele vor incepe sa creasca", a explicat Parkman.



Ce-ar fi vara fara ... banana split?



Vara, caldura, vacante... si inghetata. Nici nu ne putem imagina o vara fara deja traditionalul produs. De exemplu, in Franta, 65% din cifra de afaceri a producatorilor de inghetata este realizata din mai pana in septembrie. Companiile considera totusi ca sezonalitatea pietei inghetatei constituie un obstacol in calea cresterii profiturilor. In afara de faptul ca aceste companii au diverse probleme de ordin organizatoric - gestiunea stocurilor sau a personalului, ele sunt si "sclavele" conditiilor meteorologice. Astfel, asa cum ploile din vara anului 2000 s-au reflectat in vanzarile scazute de inghetata, caldurile insuportable din aceasta vara ar trebui sa aduca producatorilor venituri record.



Pentru a iesi din acest tipar al pietei, companiile franceze incearca sa-i convinga pe clientii lor fideli din timpul verii sa cumpere inghetata si si iarna, in special in acele regiuni ale Frantei unde consumul este mult mai mic decat media celorlalte tari vecine. In acest sens, inovatia este cruciala. Astfel, in ultimii cinci ani au aparut pe piata "inghetata de baut", creata de Solero Shots in 1999, batonul de inghetata al marilor jucatori de pe piata dulciurilor, Mars si Snickers, sau iaurtul inghetat La Laitiere, lansat de Nestle in 2002.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO