Business Internaţional

Guvernul bulgar nu gaseste solutii pentru incetinirea cresterii preturilor

14.05.2008, 17:33 17

In Bulgaria, rata anuala a inflatiei a avansat pana la un nou nivel record pentru ultimii zece ani, de 14,6% in luna aprilie, conform datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica al tarii.
Rata inflatiei din luna aprilie s-a situat la 0,9%, in crestere fata de nivelul de 0,8% inregistrat in luna anterioara.
Preturile la alimente au reprezentat in continuare principalul factor de accelerare a inflatiei, acestea consemnand o crestere de 1,3 procente in aprilie. Preturile din sectorul serviciilor au avansat cu 0,2 procente, in timp ce preturile la produsele nonalimentare s-au majorat cu 0,8%.
Rata armonizata a inflatiei, rata calculata de biroul de statistica dupa standardele din Uniunea Europeana,
s-a situat la un nivel de 0,7% in luna aprilie, valoarea anuala fiind de 13,6%, comparativ cu rata anualizata de 13,2% inregistrata in martie.
Guvernul bulgar doreste reducerea ratei armonizate pana la 4,5% in acest an.
Oficialii guvernului au pus majorarea preturilor la alimente pe seama secetei si inundatiilor inregistrate anul trecut. In 2007, preturile la alimente au avansat cu mai mult de 20%, ca urmare inflatia depasind tinta initiala a guvernului, de 4,4%, pentru 2007. La finalul anului trecut, rata inflatiei a atins 12,5%.
Rata ridicata a inflatiei reprezinta unul din obstacolele care stau in calea adoptarii monedei unice europene de catre Bulgaria, au declarat oficialii Bancii Centrale Europene saptamana trecuta.
Romania si Bulgaria ar putea deveni membre ale zonei euro in 2013-2014, conform celui mai recent raport al diviziei de analiza a UniCredit Group, citat de The Sofia Echo. Raportul avertizeaza in acelasi timp ca principala provocare aflata in fata aspirantelor la zona euro este reprezentata de inflatia in crestere.
Odata ce aspirantele din Europa Centrala si de Est vor adopta moneda unica, zona euro se va extinde cu o treime. In prezent, moneda euro este utilizata de 320 de milioane de europeni din 15 tari.
"O importanta provocare in prezent este legata de criteriul inflatiei din cauza presiunilor pe preturi observate in aproape intreaga regiune a Europei Centrale si de Est", a declarat Debora Revoltella, economist-sef pe aceasta regiune in cadrul UniCredit Group.
Conform UniCredit Group, Slovacia are 90% sanse de a adopta moneda unica incepand cu 1 ianuarie 2009. Polonia, Ungaria si Cehia, care nu si-au fixat inca o data pentru trecerea la euro, ar putea deveni membre ale zonei euro in 2012-2013. In ceea ce priveste cele trei state baltice, datele tinta de adoptare a euro sunt 2011-1012.
Totusi, Slovacia a asistat la o accelerare a cresterii inflatiei in aprilie pana la un maxim al ultimelor 17 luni pe fondul cresterii preturilor la alimente, conform Bloomberg.
Preturile de consum au inregistrat o rata anuala de crestere de 4,3%, comparativ cu 4,2% in luna martie, a anuntat Biroul Slovac de Statistica.
Preturile au avansat cu 0,2% in luna aprilie, dupa cresterea de 0,3% inregistrata cu o luna in urma.
Slovacia resimte presiunile legate de majorarea preturilor la alimente si energie pe plan global.
Cea mai mare crestere din luna aprilie a fost consemnata de preturile la alimente, care au avansat cu 1,2%, acestea fiind urmate de costurile serviciilor de sanatate, cu o crestere de 0,6 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO