Business Internaţional

Guvernul bulgar renunta la 80% din exporturile de caviar

26.04.2001, 00:00 19



Autoritatile din Bulgaria au anuntat, la inceputul saptamanii, ca vor reduce cu 80% exporturile de caviar pentru a asigura supravietuirea speciilor de nisetru din Dunare, masura care ar putea duce la o dublare a preturilor la icrele negre bulgaresti pe pietele internationale, relateaza Mediafax.

"Exporturile in scadere au dus la o majorare a preturilor la caviar pe plan mondial. Icrele bulgaresti s-au vandut, anul trecut, cu 300 de $/kg, iar pana la sfarsitul acestui an, preturile ar putea ajunge la aproximativ 500-600 $/kg", a declarat Georgi Efremov, presedintele Asociatia Comerciantilor de Carne. Bulgaria este cel de-al saselea exportator de icre negre din lume, exporturile de caviar realizate anul trecut de comerciantii din aceasta tara totalizand 700.000 de dolari, adica 15% din importurile de caviar din Statele Unite.

Ministerul bulgar al Mediului a anuntat ca aceasta masura este in conformitate cu recomandarile Conventiei Internationale a Comertului de specii aflate in pericol (CITES) si a precizat ca va mentine programele de refacere a populatiei de nisetru din Dunare.

"Am pus in aplicare recomandarile CITES de a reduce exporturile de caviar de la 2.500 de kg, anul trecut, la 500 kg, ca urmare a ingrijorarilor la nivel mondial privind populatia de nisetru", a declarat consilierul ministrului Mediului, Velichko Velichkov.

CITES, un tratat al ONU adoptat de 152 de natiuni, ce protejeaza 30.000 de specii de plante si animale, a recomandat anul trecut aplicarea de restrictii la exporturile de caviar pentru Rusia, Iran, China, Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Bulgaria si Romania.

Specialistii in mediu apreciaza ca CITES ar putea aplica, din vara, o interdictie asupra importurilor de caviar din intreaga lume, in cazul in care natiunile producatoare nu vor pune in practica recomandarile.

Bulgaria a propus realizarea, impreuna cu autoritatile din Romania, a unui studiu privind populatia si reproducerea nisetrului din Dunare. Studiul urmareste sa dovedeasca faptul ca speciile de nisetru din Dunare nu sunt in pericol, asa cum este cazul in Marea Caspica, potrivit declaratiilor lui Velichkov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO