Business Internaţional

Guvernul francez face zid in fata Novartis

26.03.2004, 00:00 14



Guvernul francez a amenintat recent ca va face "tot ce ii sta in puteri" pentru a bloca oferta Novartis de preluare a rivalei producatoare de medicamente Aventis, au declarat o serie de persoane apropiate premierului Jean - Pierre Raffarin, citate de Financial Times.



Novartis, cel mai mare producator elvetian de medicamente, declarase la inceputul lunii martie trecute ca i-ar putea ajuta francezii de la Aventis sa lupte cu oferta ostila de preluare in valoare de 46,5 miliarde de euro, lansata de grupul franco-german Sanofi-Synthelabo.



Cu toate acestea, producatorul elvetian a anuntat ca nu va incepe negocieri fara o invitatie formala din partea conducerii Aventis si fara o declaratie de neutralitate si neinterventie din partea guvernului francez.



Autoritatile franceze, deschise ideii de a crea un gigant farmaceutic national prin intermediul fuziunii Sanofi-Aventis si implicit ostile in fata unei posibile oferte a Novartis, au adoptat in ultimile zile o pozitie mult mai radicala.



"Premierul e foarte preocupat de interesele nationale si strategice ale Frantei," a declarat un oficial apropiat premierului Raffarin, in urma unei intalniri la nivel inalt convocate miercuri.



Jean-Pierre Raffarin i-a surprins saptamana trecuta pe analisti si bancheri prin avertizarea data Novartis "de a-si lua mainile de pe Aventis", invocand interesele nationale ale Frantei in dezvoltarea si promovarea unui vaccin suta% frantuzesc, care va servi in lupta impotriva bio-terorismului.



Determinarea autoritatilor de a bloca oferta Novartis a fost evidentiata si mai mult in interviul unui oficial francez acordat publicatiei de centru dreapta Le Figaro. "Vom face tot ceea ce ne sta in putinta pentru a impiedica materializarea acestei oferte."



"Nu-i vom lasa pe elvetieni sa puna mana pe ceva care noua ne-a trebuit decenii sa construim," a declarat oficialul francez. "Consideram ca oferta Novartis este ostila. Am comunicat conducerii acest lucru in repetate randuri, inclusiv presedintelui Daniel Vasella. Se pare ca mesajul nostru nu a fost inteles."



Bancile care consiliaza Aventis si Novartis au criticat intens ratiunile din spatele opozitiei guvernului francez, in special argumentul lui Raffarin legat de "vaccinul national".



Cu toate acestea, guvernul francez are dreptul de a bloca sau impune restrictii in calea oricarei investitii realizata de o tara din afara Uniunii Europene, in special daca exista temeri ca respectiva investitie ar genera riscuri pentru sanatatea publica sau pentru securitatea nationala.



Guvernul elvetian a incercat sa minimalizeze acest incident, insa o serie de oficiali s-au declarat "surprinsi" si "uluiti" de comentariile autoritatilor franceze. Intr-un interviu acordat cotidianului Les Echos, presedintele Novartis, Daniel Vasella, a precizat ca atitudinea oficialilor de la Paris a influentat in mod negativ compania elvetiana.



"Guvernul francez trebuie sa aleaga intre a renunta sau nu la atitudinea protectionista si prioritatea pastrarii locurilor de munca de la Aventis", a declarat Vasella.



Jacques Barrot, fost ministru al securitatii sociale, a luat partea guvernului francez. "Sa reamintim criticilor nostri ca sectorul sanatatii este finantat in proportie de 80% de stat si reprezinta 8% din produsul intern brut, fapt care ii ofera guvernului dreptul de a-si spune un cuvant de spus in aceasta problema. "



La inceputul sedintei de ieri actiunile Aventis au cazut cu 1,3 euro, respectiv 2,1%, ajungand la 62,2 euro, ca reactie la comentariile oficialilor francezi. Actiunile Sanofi au deschis sedinta tot in scadere, pierzand 1,35 euro. Evolutiile bursiere din ultima perioada au facut ca oferta Sanofi sa scada la 45,1 miliarde de euro.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO